Apple WWDC 2015: Het grootste nieuws is de NEWS app

WWDC News appApple heeft tijdens zijn World Wide Developers Conference een bom gelegd onder onze nieuwsgaring. Met de nieuwe News app worden interactief prachtig vormgegeven nieuwspagina´s gemaakt van content die kan komen van kranten, tijdschriften, televisie, blogs en andere internetbronnen. News maakt daar typografisch verantwoorde pagina’s van die verrijkt kunnen worden met animaties, audio en beelden. Die beelden kunnen worden getoond in de van Apple bekende mozaïekvormen en galeries. Ze kunnen, net als de video’s, in HD gepresenteerd worden. News komt later dit jaar beschikbaar als onderdeel van het nieuwe iOS 9. Nieuwsleveranciers kunnen straks hun content optimaliseren voor News met daarvoor beschikbare software.
Meer nieuws van WWDC 2015
Niet alleen het feit dat er eindelijk twee vrouwen mochten presenteren tijdens de keynote sessies was een primeur. Ook de al langverwachte aankondiging van Apple’s Spotify killer onder de naam Apple Music was dat. Apple Music laat je voor minder dan 10 dollar per maand elk liedje of elke music video in de miljoenen titels tellende iTunes bibliotheek streamen naar je Apple devices. Een versie voor Windows en Android komt ook beschikbaar. Voor 15 dollar per maand mag je met 6 anderen dit genoegen delen. Apple Music wil ook artiesten verbinden met hun fans. Die fans kunnen straks tekstinformatie, beeld en geluid van hun favoriete artiesten verwachten. Een complete verassing was de introductie van een wereldwijde internet radiozender, Beats 1, die bemand door ‘echte’ DJ 24 uur per dag uit gaat zenden en integraal onderdeel is van Apple Music.
Ander belangrijk nieuws voor app ontwikkelaars zijn nieuwe functies in de nu drie verschillende Apple operating systemen OS X, iOS en iWatch. Functies die het komend jaar de lat voor Google en Microsoft hoger gaan leggen. Voorop is de mogelijkheid van ‘diep linking’ waarmee apps informatie van andere apps kunnen gaan gebruiken, bijvoorbeeld een reisapp die vluchtinformatie op kan halen bij een vliegtuigmaatschappij app en die dan kan combineren met de nieuwe mogelijkheid van Apple Maps om openbaar vervoer informatie te tonen, zodat je weet welke trein of bus je kunt nemen na aankomst op een vliegveld. In het nieuwe OSX, onder de naam El Capitan, in de nieuwe iOS voor iPhones en iPads en in iWatch 2 zullen de zoekfuncties Spotlite en Siri ‘intelligenter’ gaan worden. Zo kunnen Home Kit en Car Kit je niet alleen helpen om je weg naar huis te vinden, maar ook om de temperatuur in huis op het gewenste niveau te brengen, de buitenverlichting aan te doen en te controleren of je genoeg elektriciteit hebt om met je Tesla thuis te komen.
Belangrijk nieuws voor ontwikkelaars was ook de introductie van een SDK developers kit voor de iWatch en de aankondiging dat Swift, de programmeertaal voor apps, nu Open Source is.
Voor ons niet-techies zullen deze aankondigingen nog niet te bedenken nieuwe apps opleveren. Apps die er voor zullen zorgen dat het aantal van 100 miljard nu verkochte apps snel verdubbeld zal worden. App ontwikkelaars kunnen er op rekenen dat het gigantische bedrag van 80 miljard dollar dat Apple al uitkeerde ook snel zal verdubbelen. Het belooft weer een interessant jaar te worden tot de volgende WWDC.
Bekijk de keynote via deze link.
Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK