Apple legt de lat voor beeldkwaliteit en beeldbewerking nu wel erg hoog!

 

De nieuwe iPhones, iWatches en AppleTV stonden dinsdagavond in het nieuwe Steve Jobs Theater in de schijnwerpers.
Maar wat voor onze industrie zeker zo belangrijk is hoe deze generatie devices de lat voor beeldkwaliteit en snelle beeldbewerking weer een aantal stappen hoger gaat leggen. Met als topper het nieuwe OLED beeldscherm van de iPhone X. Met een 4K HDR beeld krijgen we te maken met weergaven van beelden die in geen enkele druktechniek te evenaren is. Niet alleen de scherpte en het contrast, maar ook het kleurbereik is ongeëvenaard. Misschien moeten we de term ‘afdrukkwaliteit goed genoeg’ maar weer nieuw leven in blazen?

Semi-professionele beeldcreatie en -bewerking
Grafische bedrijven en hun klanten zullen de nieuwe camera en software van de nieuwe iPhones waarderen. Jammer voor vakfotografen maken deze devices foto’s die je gerust semi-professioneel kunt noemen. De argumenten voor het gebruik van een professionele camera met verwisselbare lenzen worden langzaam maar zeker afgebroken. Zo was voor veel fotografie de scherpte en kleurbereik van de iPhone voor graphische reproducties al voldoende. En met de komst van de portretfotografiefunctie is ook het creëren van een bokeh, het vervagen van de achtergrond achter een persoon, een simple klik geworden op een iPhone. Daar komt nu bij het simuleren van studiobelichting. De software in iOS 11 en de Photo app geven je de mogelijkheid om bijvoorbeeld te kiezen voor een theaterbelichting of een portret studiobelichting. Dat alles gebeurt in real time en op de nieuwe super retina beeldschermen van de iPhone X kun je direct het resultaat zien.

Dat gebruiksgemak zal zeker zorgen voor een stroom van meer en betere foto’s, geschikt voor reproductie op paginaformaten. Voor grotere formaten zullen we nog even aangewezen zijn op de foto’s van vakfotografen die in RAW en hogere resolutie aangeleverd kunnen worden.
Voor meer beeldbewerking kun je nu al kiezen uit een scala van apps die zeker voor huis-, tuin- en keukenwerk de inzet van Photoshop overbodig maken. Ook hier zal het gebruiksgemak en de snelheid, bijvoorbeeld bij het vrijstaand maken van een afbeelding met de Apple Pencil, veel mensen over de streep trekken om een iPad Pro te gaan gebruiken.

AirPower brengt het Apple ecosystem bij elkaar
Een van de langverwachte aankondigingen was het draadloos opladen van devices. Met AirPower is dat nu mogelijk voor de nieuwe iPhones en iWatches. En hoewel iPad gebruikers zullen moeten wachten tot de volgende generatie tablets brengt AirPower het complete Apple ecosysteem letterlijk bij elkaar. In de toekomst die Apple ziet leg je ’s avonds je iPhone, iWatch, AirPods en iPads naast elkaar op een AirPower matje. Daarmee wordt, zoals Steve Jobs al voorspelde, de toekomst draadloos.

Ode aan Steve Jobs
Het event begon met een ode aan Steve Jobs, waard om te bekijken via deze link. De visie van Jobs straalde uit over het hele event, inclusief zijn beroemde woorden ‘one more thing’ als intro voor de iPhone X. Een indrukwekkende ode was het, die aansloot bij de presentatie van het nieuwe Apple Park hoofdkwartier en het Steve Jobs Theater. Beide ontworpen door hetzelfde team dat ook de Apple Stores ontwikkelde en daarmee een architectuurtrend vestigde die net zoveel invloed zal hebben op onze maatschappij als de introductie van de iPhone. In die Apple Stores werken nu al 65.000 mensen, een aantal dat snel zal groeien met de opening van nieuwe stores in Parijs, Milaan en Chicago. Bekijk in de video van het event (vanaf 14 minuten) de nieuwe indeling en vormgeving van de stores en je zult constateren dat Apple ook disrupting is voor retail. Winkelen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK