Anton de Groot: “De achtkleuren KBA Rapida 106 overtreft alle verwachtingen”

Anton de Groot: “Met KBA hebben we een persenbouwer in huis gehaald met een open oog voor zowel onze drukkers als voor de toekomst.”

Anton de Groot, van de gelijknamige drukkerij in het Nederlandse Goudriaan, is bijzonder tevreden over de investering in een achtkleuren Rapida 106-8SW4 SPC. De pers behoort tot de nieuwste generatie offsetdrukpersen en heeft alle mogelijke automatisering aan boord. “Drukkers lopen hier de hele dag met een big smile rond.”

In de ruim halve eeuw van zijn bestaan bouwde De Groot een hybride persenpark op, dat varieert van het klein- tot het jumbo-formaat. Zakelijk en huisstijl drukwerk, magazines, boeken en promotiedrukwerk vormen de bulk van het werk, waarbij exclusieve producties niet worden geschuwd. Veel werk is bestemd voor de retail, waar De Groot winkelpakketten op maat voor produceert.

“Bij onze zoektocht naar een nieuwe pers zijn we zeker niet over één nacht ijs gegaan”, zegt directeur productie en huisvesting Anton de Groot. “Al op drupa in 2012 maakten we kennis met de grootformaat KBA-persen. Tot dat moment kwam KBA niet voor op onze short list.”

Aan de miljoeneninvestering ging een lange en grondige voorbereiding vooraf. In Duitsland en Japan werden diverse drukpersen met elkaar vergeleken. “In dit topsegment zijn de verschillen klein, maar snelheid wordt steeds belangrijker”, benadrukt De Groot. “Je kunt het vergelijken met de pitstop in de Formule 1; het draait letterlijk om seconden. We willen lean & mean produceren. Daartoe hebben we een langlopend investeringsprogramma ontwikkeld. Sinds drupa 2012 hebben we alle persenbouwers op de markt nauwkeurig gevolgd en geanalyseerd, welke technische stappen zij vooruit zetten. Onder andere zijn we een aantal malen bij KBA in Radebeul geweest om te testen. Topsnelheid – bij de Rapida bedraagt deze 18.000 vel (schoon & weer!) per uur – is één van de doorslaggevende factoren geweest. Ook de keuze voor grootformaat en de ultrakorte wisseltijden zijn voor onze manier van produceren essentieel. De markt die wij bedienen vraagt om een combinatie van snelle levertijden en kwalitatief hoogstaand drukwerk.”

Training gevolgd
De keuze voor KBA is een avontuur, vindt De Groot. “Hoe zal de samenwerking bevallen? Op papier ziet alles er goed uit, maar werkt dat ook zo in de praktijk? We hebben goede ervaring met Wifac, het bedrijf dat KBA in Nederland vertegenwoordigt. Zij hebben ons voortreffelijk begeleid tijdens het gehele proces. We analyseerden de stand van de techniek, de mate van automatisering, het onderhoud, de 24-uursservice, het formaat en de snelheid. Na uitvoerig testen en vergelijken zijn we tot onze keuze gekomen, waarbij kwaliteit, productiviteit en comfort voor de drukker de doorslag hebben gegeven.”

“Na de afnametesten in Radebeul, die uitmuntend verliepen, is de machine gedemonteerd en met vijf vrachtwagens naar Nederland getransporteerd. Monteurs van KBA en Wifac installeerden de pers. We zijn daarna opnieuw gaan testen en de resultaten bleken nog een derde beter dan de prestaties in Radebeul. Buitengewoon. Het was toch een stap voor onze drukkers omdat zij gewend zijn aan andere persen. Een aantal van hen is overigens een kleine week in training geweest bij KBA in Radebeul, zodat we er zeker van zijn dat we het maximale rendement uit de pers kunnen halen. Tussen hun opleiding en de oplevering van de pers zat ruim een maand. De drukkers kregen een interactieve pdf mee, waardoor ze op de computer vast konden oefenen, plus een certificaat. Iedereen genoot.”

Groeistrategie
De Rapida vervangt één achtkleuren pers plus één 50×70 machine. Door de aanzienlijk hogere topsnelheid en snellere wisseltijden, groeit de productiecapaciteit met circa veertig procent. Daarbij is de range substraten die De Groot kan verwerken nu opgelopen van circa 60 grams naar maximaal 500 grams (0,6 mm!) en dat in schoon en weer. De pers staat in drieploegen. De hal richtte de drukkerij zo in, dat alles op en rond de pers precies op tijd klaar staat: volautomatische inktaanvoer, platen en papier om de pers altijd op topsnelheid te kunnen laten produceren.

De Groot: “Dat is nodig om onze strategie, die gebaseerd is op groei van ons orderpakket, te kunnen realiseren. De oplages lopen nog altijd terug, maar het aantal orders is explosief gestegen. Daar moet je de organisatie en de productietechniek op instellen, en stappen zetten op het gebied van automatisering. Bij vrijwel het gehele drukproces is menselijke inbreng niet nodig, zodat de kans op fouten nog verder wordt teruggebracht. Ons doel met de nieuwe pers is, de omzet in de toekomst verder uit te breiden en zo onze werkgemeenschap in stand te houden.”

Logistiek centrum
De Groot investeerde al eerder, ter voorbereiding op de komst van de nieuwe pers, in uitbreiding en modernisering van de CTP. De toevoer van de platen in de formaatgroepen – 36/52 tot en met 104/144 is daarmee gegarandeerd. Daarnaast nam De Groot een tweede logistiek centrum in gebruik. “Deze investeringen passen in ons streven om zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo min mogelijk afval, uitstoot en een zo laag mogelijke inschiet. Dat zit gebakken in onze bedrijfscultuur.”

De Groot kijkt al weer verder. Nieuwbouwplannen staan op stapel om het aantal transportbewegingen verder terug te brengen. Anton de Groot maakt na twee maanden volop produceren de balans op. “De Rapida 106 overtreft al onze verwachtingen. De drukkers werken met een big smile aan de Rapida. Klanten zijn bijzonder tevreden. Met KBA hebben we een persenbouwer in huis gehaald met een open oog voor zowel onze drukkers als voor de toekomst.”

Groene hart
Midden in de Randstad, in de driehoek Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, ligt het Groene Hart. Een prachtige, landelijke streek waar boeren en recreatie de dienst uitmaken. Het dorpje Goudriaan, bekend sinds 1260, ligt in de Alblasserwaard en telt dik 1.000 inwoners. Midden in dat dorp ligt Drukkerij De Groot. Anton de Groot, derde generatie, geeft leiding aan het familiebedrijf waar circa 150 bevlogen medewerkers een breed pakket drukwerk produceren. Begin dit jaar voegde De Groot zijn online en offline activiteiten samen onder een nieuwe naam: De Groot – Grootsgedrukt.nl. Overigens loopt de vierde generatie zich al warm. De zoon van Anton, Pieter is pas zeventien jaar, is van de persen niet weg te slaan. “Drukken zit kennelijk in ons DNA.”

 


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK