Boek verdwijnt uit de klas

TabletHet Algemeen Dagblad meldt dat binnen vijf jaar de boeken op school volledig vervangen zijn door tablets. Het schoolboek verdwijnt sneller dan verwacht. De krant baseert zijn artikel op uitspraken van een paar grote uitgevers.

Zeker een kwart van de scholen voert komend jaar al het gebruik van tablets in, al dan niet op proef. De opkomst gaat sneller dan verwacht, zegt Mark van Hussen, manager ePublishing bij uitgeverij Malmberg. ‘Er is sprake van een flinke versnelling in de markt doordat er beter en goedkoper wifi op scholen beschikbaar is. En de apparaten, de tablets, zijn nu ook geschikt. Vroeger had je de computerlokalen die je als docent moest reserveren, daarna kwamen de laptopkarren. Allemaal niet handig. De tablet neemt al die drempels weg. Leerlingen zitten niet meer verstopt achter een scherm en ze hoeven nergens meer heen.’

Grote educatieve uitgeverijen als Wolters-Noordhoff en Malmberg hebben al hun boeken inmiddels ook digitaal beschikbaar. Nu de tablets gemeengoed zijn geworden, komen er ook nieuwe digitale lesmethoden. ‘Digitaal onderwijs was nog te veel boeken achter glas. Nu kunnen we nadenken wanneer we tekst vervangen door audiofragmenten of beeld. Dat zijn heel nieuwe didactische concepten. Je kunt opnieuw uitvinden hoe je het best een vreemde taal leert,’ zegt Hussen. Hij verwacht overigens niet dat het boek helemaal uit de klas verdwijnt. ‘Een tekening bij biologie doe je nog steeds het best met potlood en papier.’

Malmberg maakt bij de nieuwe digitale lesmethoden ook gebruik van smartphones – 90 procent van de brugklassers heeft er een.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK