Bekentenis van een oude Apple Fanboy

Voor mezelf, als een oude Apple Fanboy, hoef ik de krankzinnig dure en niet echt noodzakelijke aankoop van de eerste Apple HomePod niet te motiveren. Ik wil hem, ik wil hem net als ooit de eerste Apple desktop computer, Powerbook laptop, iPod, iPhone, iPad etc, gewoon hebben, “punt” uit.

Maar nu mijn HomePod eindelijk onderweg is vanuit Amerika, hij is helaas voorlopig nog niet leverbaar buiten de USA en de UK, stromen de reviews van gewone gebruikers binnen. Die gaven mij een aha-moment. De meeste gingen over geluidskwaliteit van de slimme speaker, waar bijna iedereen lovend over is.
De meeste kritiek komt over de niet zo slimme spraakbesturing door Siri. Een spraakherkenning die, net als bij alle andere Apple devices, regelmatig een steekje laat vallen.

Toch wordt spraakherkenning, in combinatie met kunstmatige intelligentie, de echte revolutie die de HomePod ons gaat brengen. Die zit in de zes zeer gevoelige microfoons in de HomePod verborgen. De stemmen van vijf verschillende mensen kunnen herkend worden, in welke lawaaierige omgeving die geluiden ook worden geproduceerd. Dat betekent dat dit soort devices ook in de meestal rumoerige productieomgeving van een drukkerij, de stem van zijn operator zal gaan herkennen. En dan met hem kan communiceren over bijvoorbeeld de instelling van een parameter, of wat de storing is, of hoe die kon ontstaan. Dat kan allemaal binnen een straal van meer dan 100 meter. Het systeem kan operators ook helpen met rapportages, planning en andere zaken. Die communicatie met spraak zal sneller en efficiënter zijn dan welke andere gebruikersinterface die we nu kennen, plus je hebt je handen vrij voor andere taken.
Ik ben benieuwd welke fabrikant deze mogelijkheid als eerste gaat toepassen.

Reviews (met dank aan iculture.nl)

HomePod review door The Verge
Volgens The Verge is het geluid de beste in z’n klasse, beter dan veel duurdere speakers. Redacteur Nilay Patel is vooral enthousiast over de beamforming technologie van de audio. Zet je de HomePod bij een muur, dan zal de HomePod het geluid in drie richtingen sturen: directe geluiden zoals vocalen en gitaren, terwijl ambient geluiden via de muur zullen gaan. Dit heet beamforming, en is volgens The Verge een knap idee. Apple heeft voor de HomePod 200 patenten vastgelegd. The Verge is minder enthousiast over de beperkingen. Het is een speaker voor een veeleisende Apple-gebruiker die volop in Apple’s ecosysteem zit, liefst iemand die alleen woont. Je kunt er namelijk maar één iPhone en iCloud-account aan koppelen. En Siri kan veel minder dan wat er momenteel rondom Alexa gebeurt.

Verder lezen: The Verge

HomePod review door What HiFi
Van een hifi-website verwacht je dat er heel kritisch wordt gekeken naar het geluid. Ze merken op dat Apple een bijzondere keuze heeft gemaakt: tweeters onderin en de woofer bovenin. Bij traditionele speakers is het precies andersom. De tweeters zijn naar buiten gericht en iets omhoog, zodat het geluid niet reflecteert op de ondergrond. Apple heeft daardoor meer controle over de treble. Het is te merken dat de HomePod al sinds 2012 in ontwikkeling is, vindt What HiFi. De website vindt, dat de speaker goed begrijpt wat een muzieknummer nodig heeft. Elk nummer klonk zoals het bedoeld was en je hoeft niet bang te zijn dat de HomePod als een Beats klinkt. Dat wil overigens niet zeggen dat het perfect was. Bij de middentonen is nog wel wat verbetering mogelijk.

Verder lezen: What HiFi

HomePod review door CNET
CNET vindt dat de HomePod moeite heeft om Alexa bij te benen als het om slimme functies gaat, maar de geluidskwaliteit krijgt een 9 uit 10. Voor een compacte speaker biedt de HomePod een groots geluid, en het maakte daarbij niet veel uit welk muziekgenre je koos. Dat zie je maar bij weinig speakers, ongeacht het formaat. Van dance-pop tot gitaarrock tot orkeststukken, de HomePod klonk uitstekend. Het is geen stereospeaker, maar de prestaties zijn goed. Je kunt de HomePod makkelijk in je keuken zetten, zonder bang te zijn voor vervorming bij hogere volumes.

HomePod review door WSJ
De Wall Street Journal vindt dat de HomePod een supergeluid geeft, maar dat hij niet superslim is. Het klinkt beter dan populaire smart speakers van Amazon, Google en zelfs Sonos. De afstelling van de bas vindt Joanna Stern wel wat te sterk afgesteld. Het is indrukwekkend voor zo’n kleine speaker, maar in veel nummers is het te nadrukkelijk aanwezig. Als je het op een autoradio wel kunt aanpassen, waarom dan niet op de HomePod, vraagt Stern zich af. Siri is ook een tegenvaller: Alexa en Google Assistant hebben meer antwoorden. En als je de HomePod in de keuken wilt zetten, is het goed om te weten dat je geen twee kookwekkers tegelijk kunt instellen. Je kunt de HomePod ook niet als wekker met muziek gebruiken. Bij de Amazon Echo- en Google Home-speakers kan dat wel. Dit is niet de slimste speaker, maar als je muziek belangrijk vindt is de HomePod geen domme keuze.

Verder lezen: Wall Street Journal

HomePod getest door Refinery29
Het liefst hadden we hier verslag gedaan van een uitgebreide HomePod-review, maar bij Refinery29 kun je daar nauwelijks over spreken. Ze kregen slechts één uur de tijd om hands-on te gaan met de HomePod en daarbij ligt vooral de nadruk op het design en de geluidskwaliteit. De site zegt dat de HomePod er prachtig uit ziet en dat de geluidskwaliteit beter is dan die van de Google Home Max, Amazon Echo en Sonos One.

De HomePod is er ook van bewust als de eigenaar thuis is. Ben je buitenshuis, dan zal Siri je niet herinneren aan agenda-afspraken, tekstberichten en reminders. Hoe de HomePod dit precies vaststelt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk kijkt de speaker of er een iPhone met hetzelfde iCloud-account aanwezig is op hetzelfde WiFi-netwerk.

Bij het instellen van de HomePod kun je maar één iCloud-account gebruiken. Dit wordt de eigenaar van de HomePod en bepaalt ook welk Apple ID wordt gebruikt voor iMessage, herinneringen en andere iCloud-functies. De HomePod waarschuwt je bijvoorbeeld zelf over komende afspraken, zonder dat je daar zelf naar hoeft te vragen.

Volgens deze eerste hands-on met de HomePod zijn de microfoons erg gevoelig, en is het niet nodig om je stem te verheffen of te roepen als je een spraakopdracht wilt geven. De audiokwaliteit is volgens Refinery29 prima: het klinkt beter dan de Google Home Max die veel groter is (13-inch hoog) dan de HomePod (7-inch).

Verder lezen: Refinery29

HomePod review door Lance Ulanoff
Lance Ulanoff heeft op Medium zijn ervaringen gedeeld met de HomePod, Siri-functies, fysieke functies en meer. Ulanoff zegt dat hij de HomePod voor het eerst tijdens WWDC 2017 even mocht proberen. Sindsdien heeft hij het in een aantal scenario’s en ruimtes getest.

Wat de geluidskwaliteit betreft is Ulanoff enthousiast:

Het klonk zelfs beter, vooral vergeleken met de grotere Google Home Max en de geluidstechnisch excellente Sonos One. De scheiding van geluiden in de HomePod en de natuurgetrouwheid van de originele instrumenten is verbluffend.

Tijdens het luisteren naar muziek kon Ulanoff duidelijk de verschillende lagen herkennen van instrumenten en zang. Bij het luisteren van Ed Sheeran’s Shape of You hoorde de tester duidelijk onderscheid tussen het gitaarspel van Sheeran en de helderheid van zijn stem. “Het was alsof hij in een klein café alleen voor mij speelde”.

Ulanoff prijst ook de diepe bastonen in nummers als Gregory Porter’s Holding On en Ariana Grande’s Side by Side.

De Siri-functies werken zoals verwacht, met HomeKit-bediening, afspelen van nummers van Apple Music, nieuws, berichten sturen en dergelijke.

Je kunt Siri het laatste nieuws vragen en je hoort een nieuwssamenvatting van een van je favoriete bronnen (CNN, Fox News, NPR). De wit gloeiende stip bovenop de HomePod maakt duidelijk dat het luistert. Hij weet het weerbericht en kan je vertellen of je een paraplu nodig hebt. Siri heeft ook toegang tot je herinneringen, zodat je een boodschappenlijst kunt maken door te praten tegen Siri.

Ulanoff vindt het al met al een aantrekkelijke speaker, die fantastisch klinkt en een uitstekende Siri-ambassadeur is.

Verder lezen: Lance Ulanoff

HomePod eerste indruk door Wired
De titel van Wired’s HomePod hands-on verklapt al dat de reviewer niet echt onder de indruk is van de geluidskwaliteit van de speaker: ‘not enough punch for the price’, kopt de techsite. Tijdens een luistersessie bleek dat de speaker het vooral bij de middenfrequenties laat afweten, waardoor de speaker niet zo krachtig klinkt als het zou moeten. Vooral bij ‘Let It Go’ van Frozen verwacht je een groots geluid bij zo’n krachtig nummer, en dat blijft achterwege. De eerste indruk van Wired is dat de HomePod er goed uitziet, supersimpel in te stellen is en krachtig is, maar dat het geluid wat tekortschiet gezien het prijskaartje van £319.

Verder lezen: Wired

HomePod eerste indrukken door Techcrunch
Techcrunch heeft twee stukken over de HomePod gepubliceerd, namelijk een korte hands-on en daarna nog een uitgebreidere review.

Brian Heater van Techcrunch kreeg maar korte tijd om de HomePod te testen, en concludeert dat de HomePod een typisch Apple-product is. Het ziet er mooi uit, het is een premium apparaat met een goed geluid en een bijpassend hoge prijs van $349. Toegegeven, dat is toch nog $50 goedkoper dan de Google Max. Techcrunch vindt de geluidskwaliteit van de HomePod juist wél goed. Het is volgens hen meteen duidelijk dat de HomePod in eerste instantie een speaker en in tweede instantie een slimme assistent is. Daarmee onderscheidt Apple zich van de eerdere Echo- en Google Home-speakers. Er zit een rijk en vol geluid in het kleine apparaat en je kunt in liveopnames de achtergrondzang en het geluid van het publiek nog goed onderscheiden.

Verder lezen: Techcrunch

HomePod review door Techcrunch
Matthew Panzarino kreeg wat meer tijd om de HomePod te reviewen. Hij vindt het de best klinkende smart speaker voor een mainstream publiek. De scheiding van de kanalen en de respons van de bas is beter dan soortgelijke speakers van dit formaat. Het is te merken dat Apple 7 jaar eraan heeft gewerkt. De spraakherkenning is uitstekend, maar de speaker is tegelijk ook beperkt, omdat je maar een paar commando’s kunt gebruiken. Panzarino raadt aan om een HomePod te kopen als je Apple Music-abonnee bent of een losse, indrukwekkende speaker wilt waaraan weinig te tunen valt.

Verder lezen: Techcrunch

HomePod getest door Business Insider
Net als de meeste andere media kreeg Business Insider maar een uurtje de tijd om een demo bij te wonen. De conclusie daarvan? De HomePod klinkt indrukwekkend, maar heeft wel een paar minpunten. Het forse prijskaartje, de beperkte slimme functies en de afhankelijkheid van Apple Music. Het is daarom moeilijk om nu al te adviseren om een HomePod te kopen. Wel is reviewer Avery Hartmans onder de indruk hoe het klinkt, en stelt ze zich voor hoe het apparaat in haar eigen huis zou passen.

Verder lezen: Business Insider

HomePod review door Toms’ Guide
Tom’s Guide had een hands-on met de HomePod, waarin Michael Prospero zijn eerste indrukken geeft. Hij vindt dat de speaker “superb” en de Sonos One en Google Home Max verslaat. Wel vindt hij dat Siri tekort schiet ten opzichte van Alexa en de Google Assistent. Positief is hij over het premium design van de HomePod, maar hij merkt wel op dat de Sonos One maar de helft kost en ook goed kan meekomen. Ook de bas klinkt goed op de HomePod, zonder vervorming.

Jammer vindt Tom’s Guide dat er geen indicator op zit of de microfoon aan of uit staat. Dat is bij andere smart speakers wel het geval. Ook is het jammer dat de HomePod alleen Apple Music ondersteunt, en dat Siri maar met één account tegelijk werkt.

Verder lezen: Tom’s Guide

HomePod review door Engadget
Chris Velazco heeft een HomePod-review namens Engadget gedaan en zet wel wat kanttekeningen. Andere speakers, zoals de Sonos One, klinken bijna net zo goed en zijn momenteel in de aanbieding. De geluidskwaliteit levert wel iets in ten opzichte van gemak, meldt Engadget. Maar bepaalde nuances komen wel heel goed door. Ook is de HomePod erg goed in staat om afspeellijsten voor specifieke stemmingen uit te kiezen, en krijg je extra informatie over de nummers en artiesten waar je naar luistert. Als uitbreiding op je telefoon kun je de HomePod vragen om berichten voor te lezen of om een bericht te dicteren.

Minder te spreken is Engadget over de beperkingen van Siri. Het kan bijvoorbeeld je stem niet onderscheiden van anderen. Iedereen op je feestje kan de muziek wijzigen of de muzikale voorkeuren aanpassen. Dit kun je overigens wel in de instellingen aanpassen. Verder is het jammer dat het alleen met Apple Music werkt. Andere muziek moet via AirPlay, en functies zoals koppelen van stereo-speakers en multiroom-audio komen pas later beschikbaar.

Verder lezen: Engadget

Mashable stuurde Pete Pachal naar een hands-on. Hij bewondert de geluidskwaliteit van de HomePod, maar twijfelt of het een succes wordt, gezien de prijs en het brede marktaanbod op dit moment. Mashable vindt dat de speaker zelfs de ‘Let It Go’-muziek van Frozen een fris nieuw geluid geeft, met duidelijke pianoklanken en perfecte vocalen. Mashable is vooral positief over het geluid. Van de snare drums op Ariana Grande’s ‘Side to Side’ tot het complexe gitaarspel in the Eagles’ ‘Hotel California’, het klinkt allemaal even goed, of het volume nu hard of zacht staat.

De HomePod ziet er lief uit, als een kleiner broertje van de Mac Pro. Mashable vraagt zich alleen af of klanten zich druk gaan maken. Het succes van de Echo Dot laat zien dat mensen een kleine speaker willen, die ze op heel veel plekken kunnen gebruiken. Anderen willen weer hun eigen speakers aansluiten. In de wereld van smart speakers gaat het vooral erom: wat kan dit ding voor me doen?

Verder lezen: Mashable

HomePod hands-on van Digital Trends
Digital Trends is voornamelijk positief over de HomePod. Redacteur Julian Chokkattu prijst de prima geluidskwaliteit van de HomePod en de privacy-functies, maar geeft wel aan dat er voor Siri nog ruimte is om te groeien. Zo zou de speaker ook telefoontjes moeten kunnen voeren. Teleurstellend is het feit dat er geen ondersteuning voor meerdere gebruikers is. De audio klinkt warm, al is de bas niet zo indrukwekkend. Luister je naar een live-opname, dan kun je de vocalen en instrumenten goed van elkaar onderscheiden. Elk instrument komt goed tot z’n recht, inclusief het tokkelen op een gitaar.

Siri reageerde ook snel en moeiteloos, en de assistent is slim genoeg om te weten of het commando voor de HomePod bedoeld is, of dat je met je iPhone in de hand staat. In dat geval zal de HomePod niet reageren.

Verder lezen: Digital Trends

Zodra er meer HomePod reviews en hands-on ervaringen zijn, voegen we die uiteraard toe aan dit review-overzicht, en ondertussen treffen we de voorbereidingen voor onze eigen HomePod-test!

 

 

 

 

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

1 reactie

  1. Marco den Engelsman op 12/02/2018 om 06:34

    Leuk stukje Rob, doe mij er ook maar een.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK