Koppertjesmaandag in Etten-Leur

De nieuwe burgemeester van Etten-Leur, Miranda de Vries, heeft op Koppermaandag bij een bezoek aan het Nederlands Drukkerij Museum een Kopperprent in ontvangst genomen, zo meldt BN DeStem. In Etten-Leur wordt de traditie van het uitreiken van de Kopperprent al sinds 1976 gedaan. De historie gaat natuurlijk nog veel verder terug. Op Koppertjesmaandag – de eerste maandag na Driekoningen – was het voor de gilden in de Middeleeuwen een feestdag. Zij vierden de vrijheid en voorrechten die zij hadden binnen het gilde. Ook was het bedoeld om de donkere dagen af te sluiten. De traditie bestaat alleen nog in de grafische industrie. Drukkers en uitgevers sturen nog koppermaandagprenten om het nieuwe jaar te vieren.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK