Zoektocht naar duurzame kleurstoffen

kleurstoffenTwintig bedrijven en het Centre of Expertise Biobased Economy gaan samenwerken in de zoektocht naar duurzame kleurstoffen, die onder meer geschikt moeten zijn voor inkten.

De partijen bundelen hun kennis in het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Het Centre of Expertise Biobased Economy is een samenwerking van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences.

Dorien Derksen, lector van het Centre of Expertise Biobased Economy, is hoofdonderzoeker bij het KLAC. Samen met andere onderzoekers, docenten en studenten van Avans en HZ doet zij onderzoek naar het verkrijgen en verwerken van biobased kleurstoffen.

Voorbeelden zijn rode kleurstof uit maïs, een zwarte kleurstof uit tuinbonen, gele kleurstof uit resten van uien en planten en blauwe kleurstof uit algen. Eén van de uitdagingen is om pigmenten te maken die geschikt zijn voor inkt, verf en bioplastics.

Bij het initiatief zijn bedrijven betrokken die zich richten op kunststoffen, coating, leer, textiel, papier en karton. Veel bedrijven willen hun producten groener en duurzamer maken, maar missen de kennis, apparatuur of tijd om kleurstoffen te ontwikkelen en te testen in toepassingen. Door meerdere partijen bij elkaar te brengen – o.a. bedrijven gericht op kunststoffen, coating, leer, textiel, papier en karton – kan meer gericht onderzoek en ontwikkelwerk plaatsvinden. Bij het KLAC kunnen bedrijven terecht met vragen waar ze apparatuur bij nodig hebben, of met kennisvragen die ze met de daar aanwezige experts kunnen oppakken. Ook kunnen meerdere bedrijven samen met grotere geclusterde vragen terecht bij het KLAC.

(bron: SignPro)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK