VS: kleinere oplagen, meer omzet magazines

magazinesKleinere oplagen, maar tegelijkertijd meer inkomsten uit gedrukte magazines. Het klinkt tegenstrijdig maar het is wel wat er in de VS gebeurt. Volgens US Postal is het volume aan periodieken in februari zelfs met meer dan 12% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor (waarschijnlijk mede door hogere tarieven). Periodicals mail –de grootste verspreider van tijdschriften en kranten in de VS – meldt al jaren een terugloop in volume van 4 tot 5%; in januari was de daling 7,3% en in februari zelfs 12,7%. Maar Kantar Media meldt tegelijkertijd dat de advertentie-inkomsten uit magazines zijn gegroeid met 1,8% in 2013. Magazines zouden zelfs marktaandeel winnen ten opzichte van tv, radio en kranten. Ook inkomsten uit online advertenties bij de uitgevers nemen overigens toe (15,7%).

Hoe kan het dat mediabedrijven het dan goed doen? Volgens deadtreeedition komt dit doordat de meeste uitgevers inmiddels een juiste mediamix hebben gevonden waarbij naast online, print een vaste plaats heeft veroverd. Lezers hebben door het ‘woud aan content op internet’ behoefte aan echt betrouwbare informatie en associëren een gedrukt magazine nog altijd met ‘objectief’ en ‘betrouwbaar’. Print blijft dus in de mediamix, maar de volumes dalen. Niet alleen vanwege kosten, maar ook omdat het magazine niet meer perse op de massa is gericht; adverteerders richten zich in print met hun advertenties meer en meer op specifieke doelgroepen, om daar meer engagement en (imago-)bevestiging van een merk (betrouwbaarheid) te bewerkstelligen.
(Met dank aan tweet @RobStokmans)

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK