‘Over vijf jaar printen wij met nanocellulose’

‘Nanocellulose gaat het helemaal worden.’ Die opvallende voorspelling deed Arie Hooimeijer van het Kenniscentrum Papier en Karton onlangs tijdens de VKGO-bijeenkomst in de Monsterkamer in Amsterdam.
Volgens Hooimeijer maken de microvezels nano cellulose veel sterker dan papier. Ook zou nanocellulose handige eigenschappen hebben zoals waterafstotend, olie-absorberend, anti-bacterieel en (elektrisch) geleidbaar, waardoor tal van nieuwe toepassingen mogelijk worden. Het spul is nu nog heel duur – 1000 euro per Kg – maar papierfabrikanten zijn serieus bezig met de ontwikkelen en het in de toekomst vermarkten hiervan, zo stelt Hooimeijer. ‘Over vijf jaar printen wij met nanocellulose, waarschijnlijk volgens de inkjetprinttechniek. Misschien heeft het dan al 20% van het papier vervangen.’


 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK