Twee verschillende oplossingen om offset nog concurrerender te maken

Offset is, zoals drukkers wereldwijd dagelijks bewijzen, een concurrerende druktechniek die voor kleinere oplagen de concurrentie met digitaal drukken aankan. Dat geldt uiteraard voor opdrachten zonder variabele data. Hoe klein die oplaag kan zijn, is een punt van discussie, maar over het algemeen is 600 afdrukken de grens voor een significant prijsverschil.
Offset scoort niet alleen op prijsniveau, maar zeker op zeer korte productietijden, dankzij afdruksnelheden van 18.000 druks per uur. Ook de prijs en de beschikbaarheid van verschillende papiersoorten kan het verschil maken.

Wat kan offset nog concurrerender maken?
Los van deze voordelen zijn er nog twee oplossingen die offset nog concurrerender kunnen maken. Twee oplossingen die haaks op elkaar staan: de inzet van oudere gebruikte persen, of insteltijden onder de 2 minuten van de nieuwe generatie geautomatiseerde offsetpers.

Zo claimt Koenig & Bauer dat zijn Rapida 105 minder dan 2 minuten nodig heeft om van opdracht te wisselen. Die supersnelle insteltijden zijn mogelijk omdat alle handelingen, van het wisselen van platen tot het instellen van de inktbakken, automatisch gebeuren. Dat is uiteraard geen goedkope oplossing. Voor de prijs van een met alle opties voorziene Rapida, kun je tenminste 4 gebruikte offsetpersen kopen. Die zijn dan wel meer dan 10 jaar oud, maar gezien de white paper van Smithers Pira staan ook deze oude persen hun mannetje als het om productiviteit gaat. In de white paper, gesponsord door Heidelberg, zijn er wel grote verschillen tussen de verschillende persformaten en persfabrikanten. Maar, zoals je met een snelle zoekopdracht via Google kunt zien, vertaalt zich dat ook in de aanschafprijs.
Die prijs zal dan ook bij de keuze tussen nieuw geautomatiseerd of goed gebruikt voor de meeste drukkers de leidraad zijn.

De Smithers Pira white paper is, na registratie, gratis te downloaden via deze link.

Meer informatie over hoe Koenig & Bauer zijn twee minuten wisseltijd waar denkt te maken, is te lezen via deze link.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK