Tijdschriftadvertentie binnen halve seconde getest

hersenenVolgens een onderzoek van de Erasmus Universiteit zijn wij als consument in staat om binnen 0,3 seconden te bepalen of een tijdschriftadvertentie interessant is of niet.

Bij het zien van een advertentie vindt in ons brein een zeer snelle reactie plaats die samenhangt met de waardering voor een advertentie. In het onderzoek, dat in samenwerking met Magazines.nl is uitgevoerd, is met behulp van EEG de breinrespons op advertenties gemeten.

Sanoma deed dat eerder met een MRI-scan. In totaal zijn er 150 advertenties voorgelegd, verdeeld over 5 productcategorieën: auto’s, cosmetica, mode, voedingsmiddelen en elektronica. Als de advertenties geordend worden naar sterkte van de breinreactie dan blijken advertenties die positieve emoties oproepen en ongecompliceerd zijn het meest effectief. Dat zagen we al eerder voor TV-reclame. Ook het merk waarvoor geadverteerd wordt, is van invloed op het succes van een advertentie: een hoge merkbekendheid hangt samen met een snelle breinreactie.

Angst of extreme humor werkt averechts. Het gebruik van dergelijke visuele metaforen trekt weliswaar de aandacht (‘opvallend’), maar wordt negatief gewaardeerd (schokkend, raar). Bovendien moet de consument in zo’n geval veel moeite doen om de reclameboodschap te verwerken. Hoe meer verwerking er nodig is, hoe minder aantrekkelijk de advertentie gevonden wordt.

In het onderzoek behalen cosmetica-advertenties de hoogst meetbare breinrespons. Advertenties in deze productcategorie worden zeer aansprekend gevonden. In deze advertenties worden vaak sterke visuals van bijvoorbeeld gezichten gebruikt, welke sterk de aandacht trekken.

Prof. Dr. Ale Smidts: “De sterkte van de breinrespons binnen een halve seconde is indicatief voor de algemene waardering voor een advertentie. Deze breinreactie is waarschijnlijk een goede voorspeller van het effect van een advertentie en kan daarom gebruikt worden om verschillende ontwerpen van een advertentie te testen”.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Erasmus Centre for Neuro-economics van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. 30 respondenten hebben een reeks van advertenties bekeken. Tijdens het tonen van deze advertenties is de hersenactiviteit van de respondenten gemeten met behulp van EEG signalen. Alle getoonde advertenties zijn vooraf in een panelonderzoek van Team 4 beoordeeld op opvallendheid, ad attitude en algemene waardering door 1200 respondenten. De resultaten van beide onderzoeken zijn vervolgens aan elkaar gekoppeld.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK