Textures en vernissen nu ook digitaal

Inkjet productieprinters bieden toegevoegde waarde, dankzij steeds meer veredelingstechnieken. Naast vernissen en metallic print, is het nu ook mogelijk textures te printen. Textures werden traditioneel gefabriceerd met speciale preegtechnieken, maar productieprinters van Domino, Landa en Direct Color Systems kunnen dat ook digitaal fabriceren. Voor de groeimarkt van luxe labels een welkome aanvulling. Er zijn nog wat beperkingen, zoals de maximale laagdikte en de productiesnelheid die lager is dan van flexopersen met inline veredeling, hoewel Domino claimt met zijn  pers 50 meter per minuut te kunnen printen, inclusief textures.

Gecombineerd met personalisatietechnieken ontstaan er compleet nieuwe toepassingen, zoals labels voor bijzondere wijnen en luxe verpakkingen voor dure modeartikelen. Belangrijk element is ook de bescherming tegen namaakartikelen, totdat natuurlijk die piraten ook een digitale labelprinter aanschaffen. De enige oplossing daarvoor is om met speciale software, zoals Agfa Graphics Arziro, een ontwerp te maken dat bijna niet te kopiëren is, en ook dat is een compleet nieuwe markt geworden.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK