Test: Air2Color van Renz

Steeds vaker zijn er fabrikanten die inspelen op de vraagstukken rond de coronacrisis. Zo ook de Duitse fabrikant Renz, die we in de grafische industrie kennen van bindsystemen en nabewerkingsapparatuur. Dit bedrijf brengt nu een verkeerslicht op de markt die de lucht in ruimtes controleert en aangeeft of er geventileerd moet worden. Blokboek.com mocht het uitproberen.

Air2color KopieCO2

Een van de manieren om verspreiding van het virus tegen te gaan is, regelmatig ventileren van ruimtes waar groepen mensen aanwezig zijn. Tijdens de zomermaanden vormden open ramen geen probleem bij aangename temperaturen, maar nu nemen de klachten toe in kantoren, vergaderzalen, wachtkamers en vooral in de klaslokalen. Een verhoogde CO2-concentratie wijst erop dat het gebouw niet goed is geventileerd en dat het risico op besmetting kan toenemen. Regelmatige ventilatie reinigt echter niet alleen de lucht, maar helpt ook om de prestaties van studenten, deelnemers aan evenementen of kantoormedewerkers te verbeteren.

Test

De Air2Color van Renz is een kubus met een band die groen, geel of rood oplicht, al naar gelang de hoeveelheid CO2 in de ruimte. Het is naar zeggen van de leverancier een professioneel meetinstrument dat aan de Duitse normen en toleranties voldoet.

Renz LogoDe kubus is kinderlijk eenvoudig te bedienen. Je zet hem neer stekker in het stopcontact en begint direct met meten en weergeven. We hebben hem neergezet in diverse ruimtes. In mijn eigen kleine werkkamer van 10 m2 ging het vrij snel mis. Dat had ik niet verwacht. Al na een uur gaf hij geel aan. Het zet je wel aan het denken. Vaker even die deur open dus. Na een kwartiertje ventileren stond hij weer op groen. In grotere ruimtes doet hij er wat langer over. Maar drie mensen in een ruimte van 50 m2 zorgen er toch wel voor dat je na twee uur echt moet ventileren. De waardes zijn < 1.000 ppm: groen, 1.000 tot 1.400 ppm: geel, > 1.400 ppm: rood, > 2.000 ppm: snel rood pulserend.

Temperatuur

Wat opvalt is, dat de temperatuur in de ruimte ook een rol speelt. Als het koud is krijg je eerder een signaal dat je moet ventileren. Dat heeft naar zeggen van de leverancier te maken met de dichtheid van gassen bij lagere temperaturen. Volgens de leverancier houdt de Air2Color daar ook rekening mee. Hij moet gewoon steeds in dezelfde ruimte blijven staan en kalibreert zich dan op de ruimte.

Conclusie

Het apparaat doet wat hij moet doen en door zijn vorm en felle kleuren laat hij direct zien dat een ruimte geventileerd moet worden. Dat kan voor diegene die dat willen een mooie aanvulling zijn in instructielokalen en vergaderruimtes. Als alle aanwezigen kunnen zien dat de lucht OK is, geeft dat ook een geruststellend gevoel. Dan moet je wel willen handelen als het stoplicht op rood springt natuurlijk. De Air2Color is een met een advies verkoopprijs van 199 euro niet de goedkoopste als je het vergelijkt met de CO2-meters in de handel. Daar staat tegenover dat het een genormaliseerd professioneel meetapparaat is, dat er op gericht is iedereen in de ruimte te laten zien hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Wij denken dat alle klaslokalen en vergaderruimtes zoiets zouden moeten hebben, als onderdeel van maatregelen voor een gezonde werkomgeving. Let wel, het is een CO2 indicator, het meet de verspreiding van het virus door aerosolen niet. Er is wel een relatie…….

Wat is het verband tussen CO2 en Corona?

De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% kooldioxide (CO2). De rest van 1% bestaat uit andere componenten, zoals edele gassen. Bovendien komen bij het uitademen fijne druppeltjes waterdamp (aerosolen) vrij, die bij temperaturen onder nul als condenserende nevel zichtbaar worden. In het geval van een besmette persoon, kunnen de aerosolen ook virussen bevatten. Als een gezond persoon de aerosolen inademt, kan hij via de slijmvliezen besmet raken met het virus. Op voorwaarde dat het de minimale dosis overschrijdt die nodig is voor de infectie. Maar hoe meer uitgeademde lucht (en dus ook aerosol) er in de kamerlucht aanwezig is, hoe groter de kans op infectie. De concentratie van aerosolen en CO2 is direct gerelateerd. Uit de huidige CO2-concentratie kunnen concrete conclusies over de aerosol-verontreiniging worden afgeleid. Hoe hoger de CO2-waarde, hoe groter de aerosolbelasting en het risico op infectie met COVID-19

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK