Speciale technieken maken Donald Duck zichtbaar voor blinden

Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.

De inhoud van het blad bestaat uit drie delen, aldus hoofdredacteur Joan Lommen.

In braille wordt uitgelegd hoe Donald Duck eruitziet (‘een eend in een matrozenpak’). Dat wordt ook uitgelegd in een audiobestand. Maar het belangrijkst is misschien wel het ’tactiele’ gedeelte; voelbare plaatjes, waarbij Donald, Dagobert en Katrien in reliëf zijn afgebeeld, zodat lezers kunnen voelen hoe de stripeenden verschillen van echte eenden.

Ook is er een uitleg over de beeldtaal die in strips wordt gebruikt. “De tekstballon bijvoorbeeld. En een hoofd met twee bliksemschichten, waarmee je aangeeft dat iemand boos is”, zegt Lommen.

Toegankelijk
Het idee om een speciale Donald Duck-editie voor blinden te maken kwam van Dedicon, een stichting die alle soorten leesvoer toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking.

“We hebben het idee meteen omarmd en wilden er graag aan meewerken”, aldus Lommen. De kosten van het project, 80 à 90 euro per exemplaar, worden gedragen door de Koninklijke Bibliotheek.

De oplage is niet zo groot; 75 exemplaren voor blinde kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar (“dat zijn alle blinde kinderen in Nederland in die leeftijdscategorie”), en nog eens vijfhonderd exemplaren voor slechtziende kinderen.

De Donald Duck voor blinden is niet in de winkel te koop. Kinderen die lid zijn van de Bibliotheekservice Passend Lezen kunnen daar een gratis exemplaar aanvragen.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK