Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Speciale technieken maken Donald Duck zichtbaar voor blinden

Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.

De inhoud van het blad bestaat uit drie delen, aldus hoofdredacteur Joan Lommen.

In braille wordt uitgelegd hoe Donald Duck eruitziet (‘een eend in een matrozenpak’). Dat wordt ook uitgelegd in een audiobestand. Maar het belangrijkst is misschien wel het ‘tactiele’ gedeelte; voelbare plaatjes, waarbij Donald, Dagobert en Katrien in reliëf zijn afgebeeld, zodat lezers kunnen voelen hoe de stripeenden verschillen van echte eenden.

Ook is er een uitleg over de beeldtaal die in strips wordt gebruikt. “De tekstballon bijvoorbeeld. En een hoofd met twee bliksemschichten, waarmee je aangeeft dat iemand boos is”, zegt Lommen.

Toegankelijk
Het idee om een speciale Donald Duck-editie voor blinden te maken kwam van Dedicon, een stichting die alle soorten leesvoer toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking.

“We hebben het idee meteen omarmd en wilden er graag aan meewerken”, aldus Lommen. De kosten van het project, 80 à 90 euro per exemplaar, worden gedragen door de Koninklijke Bibliotheek.

De oplage is niet zo groot; 75 exemplaren voor blinde kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar (“dat zijn alle blinde kinderen in Nederland in die leeftijdscategorie”), en nog eens vijfhonderd exemplaren voor slechtziende kinderen.

De Donald Duck voor blinden is niet in de winkel te koop. Kinderen die lid zijn van de Bibliotheekservice Passend Lezen kunnen daar een gratis exemplaar aanvragen.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Laat een reactie achter

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Workshop PDF Update: 28 mei 2019
  • Workshop kleur in een productieproces: 11 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK