Social Media Publishing nog in het stenen tijdperk

Het team van Blokboek.com gelooft sterk in Multi Channel Publishing en zeker in Social Media Publishing. Want via social media vind je meer en sneller gemotiveerde lezers voor elk soort content dan via print. Daarom proberen we zoveel mogelijk vormen van social media publishing toe te passen. Van simpele tweets tot Flipboard magazines zetten we in om onze content wereldwijd te verspreiden.

stenentijdperk-printHelaas bevinden veel van deze vormen zich nog in het stenen tijdperk. Van technische problemen tot storende bugs en van stijle leercurven tot het gewoon ontbreken van een goede handleiding teisteren deze veelbelovende mediavormen. Zo heeft Flipboard een eigen wil als het gaat om artikelen publiceren; de ene dag lukt alles, de andere dag lukt het pas na vier keer proberen via een smartphone.

Het opzetten van een workflow om artikelen via LinkedIn, Facebook of Google+ te publiceren vraagt uithoudingsvermogen en kan uren kosten om het voor elkaar te krijgen. Een ander probleem dat hoort bij een nieuwe techniek, zoals we geleerd hebben van Desk Top Publishing, is evolutie die servicebedrijven en app-ontwikkelaars mee maken. Overnames, verandering van business model of gewoon stoppen met activiteiten horen daarbij.
Toch zijn de resultaten van deze nieuwe vorm van publishing hoopgevend en is er zeker een rol voor Social Media Publishing in het grotere plaatje van Multi Channel Publishing dat echt de toekomst van onze industrie is.

Zo krijgen we via LinkedIn en ScoopIt steeds meer lezers van onze online publicaties en meer abonnees voor onze nieuwsbrieven. Dat is een global trend die ons sterkt om de Engelstalige versie verder uit te bouwen en tijd in deze nieuwe mediavormen te steken.

Panklare oplossingen
Er zijn een aantal panklare oplossingen voor bedrijven die hun voor print bestemde content willen hergebruiken voor digitale publicatie. Aan de bovenkant van de markt zijn daar de oplossingen van bedrijven zoals Agfa die met Eversify mobiel publiceren een druk-op-de-knop toepassing maakt. En WoodWing koppelt zijn Enterprise print en app publishing oplossing met social media publishing naar o.a. Facebook, Twitter en LinkedIn. Dit zijn geen goedkope oplossingen die ook nog ervaring en installatie van de Adobe Publishing Suite vragen.
Aan de onderkant van de markt zijn er ook goede oplossingen. Zo levert https://xyzscripts.com een aantal plugins voor het WordPress CSM waarmee je, dankzij de perfecte ondersteuning van de Pro-versie, snel content naar bijna elk social media kanaal kunt publiceren. Bedrijven als Google en Facebook bieden ook steeds meer gereedschappen aan om je content via hun kanalen te delen. Dat is wel in hun eigen belang en het is goed de voorwaarden – vooral die voor adverteren en copyright – te lezen. Maar de belangstelling van deze giganten voor publishing onderstreept wel dat ook in de toekomst goede content koning is en dat wie de content beheert ook de klant beheert.
Duik er dus eens in en kijk wat mogelijk is, al was het maar om te besluiten dat Social Media Publishing niet in je bedrijfsstrategie past en je deze complexe materie graag uitbesteedt aan specialisten.

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK