Slotoffensief actie ‘Boekenstorm’

De steunactie Boekenstorm, gestart door enkele bibliothecarissen en uitgegroeid tot een landelijke actie, loopt nog tot eind deze maand. De actie richt zich op het werven van donaties voor de wederopbouw van de enige openbare bibliotheek op Sint Maarten, de Philipsburg Jubilee Library, zwaar gehavend na orkaan Irma. De Boekenstorm-actie wordt gedragen door het gehele bibliotheekveld, vertegenwoordigd door samenwerkingsverband FOBID.

Door het hele land zijn vele initiatieven geweest om de bibliotheek te helpen. Het Bijlmer Parktheater in Amsterdam organiseerde op 18 oktober een benefietavond, waar voorgedragen werd uit het werk van zwarte auteurs en denkers als: Maya Angelou, Winnie Mandela en Aimé Césaire. In Wolder vond op 5 november een benefietconcert plaats, georganiseerd door oud-bibliothecaris Blanca Hodge en haar man Stanley. De Openbare Bibliotheek Amsterdam doneerde boekenkasten, die op 5 december met het schip Augusta Sun in de haven van Sint Maarten arriveerden. Het vervoer werd betaald door het ministerie van BZK. Openbare bibliotheken in onder meer Rijnbrink en Ommen, en diverse kerkgemeenschappen, doneerden de opbrengst van hun boekverkoop en collecte. Ook Biblionef helpt Sint Maarten en Books4Life Tilburg heeft de bibliotheek als goed doel aangemerkt voor haar jaaropbrengst over 2017. VBC Notarissen heeft de oprichting gedoneerd van een vriendenstichting, die het fondsenwerven voor de bibliotheek zal voortzetten. De teller voor Boekenstorm stond eind december 2017 op Eur 4.850,-. Het totaalbedrag wordt nog door de Koninklijke Bibliotheek verdubbeld, en eind januari aan de bibliotheek overgemaakt.

Creatief herstel van de dienstverlening
Maar de bibliotheek is er met deze donaties nog niet. Het bibliotheekgebouw was eigenlijk al voor Irma aan vervanging toe, en directeur Monique Alberts hoopt dat de bestaande plannen voor een nieuw multifunctioneel gebouw, samen met het museum van Sint Maarten en het archeologisch centrum, nu nieuwe kansen krijgen. In de tussentijd is de dienstverlening, zo goed als zo kwaad mogelijk, weer op gang gebracht. Het gebouw is provisorisch toegankelijk, het Internet-café en de studieruimte zijn weer open, en op 21 december vond alweer zeer succesvol de jaarlijkse kerstmarkt plaats. In die zin vervult de bibliotheek een niet onbelangrijke rol voor de inwoners van Sint Maarten, om het normale leven weer op te pakken. In een unieke samenwerking met de Mental Health Foundation op Sint Maarten, levert ze ook een bijdrage aan de verwerking van de psychische gevolgen van orkaan Irma. Verhalenvertelster en sociaal werkster Guineta de Palm uit Curaçao, is op uitnodiging naar Sint Maarten gekomen voor de start van een speciaal programma. Kinderen worden hierin met verhalen, boeken, spellen en muziek gestimuleerd, om te vertellen over hun ervaringen tijdens en na de orkaan.

Donaties nog welkom
Het duurt nog wel even voordat het duidelijk is, of en hoeveel geld beschikbaar zal komen voor nieuwbouw. In de tussentijd kunnen donaties de bibliotheek helpen bij het uitvoeren van speciale programma’s, die met name de kinderen van Sint Maarten ten goede komen. Elke donatie is nog welkom tot eind januari. Gebruik rekeningnummer NL13 INGB 0000 425131 t.n.v. Koninklijke Bibliotheek Den Haag, onder vermelding van ‘Boekenstorm’.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK