Rob’s Column: Heidelberg kan de stap naar digitaal niet alleen maken

Heidelberg digitaalHeidelberg heeft zijn digitale toekomst bekendgemaakt. Het gaat samen met partners als Ricoh en Fuji zich richten op specifieke marktsegmenten zoals labelprinten en  industrieel printen, het zal verder zijn zelf ontwikkelde Linoprint lijn uitbreiden en al deze systemen proberen te combineren met zijn offset druktechnieken. En dan is er nog de optie om een Speedmaster met Landa’s Nanoprint techniek te maken, tenminste als de op de Drupa aangekondigde samenwerking tot een product gaat leidt. Genoeg opties dus voor de marktleider in vellenoffset persen, die op weg naar de Drupa 2016 een aantal moeilijke keuzes moet maken. De belangrijkste daarvan zijn niet technisch, maar hebben te maken met hoe Heidelberg de digitale markt gaat benaderen. Want de stap naar digitaal maken met partners betekent dat je geen eigen uniek product meer levert. Een Rico printer kun je immers overal kopen en Fuji’s digitale oplossingen worden al door meerdere dealers verkocht. Het is te hopen voor de machinebouwer dat dit digitale adventuur een groter en langduriger succes wordt dan de met Kodak ontwikkeld Nexpress want anders zal het bedrijf op Drupa 2020 geen complete hal meer vullen.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

1 reactie

 1. Robin op 14/04/2014 om 10:07

  Beste Rob,

  Je column is niet altijd even correct, zo heeft Heidelberg de Linoprint lijn niet zelf ontwikkeld (=Ricoh) en zijn de Ricoh producten niet “overal” verkrijgbaar. Daarnaast zal Heidelberg nooit een Speedmaster met Landa’s nanotechniek maken, misschien wel met de techniek uitrusten. Dat is iets heel anders.

  De column zit verder vol met taalfouten. Zonde…

  Je eindconclusie is dat Heidelberg moet nadenken over hun strategie inzake digitale oplossingen?
  Tja….what’s new?Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK