PRstory: Wesly Printing & Packaging investeert in nieuwe Manroland pers

Wesly Printing & Packaging in Maastricht nam eind vorig jaar een nieuwe drukpers in gebruik. Een ROLAND 706 EVOLUTION DirectDrive met zes druktorens plus lakmodule en verlengde uitleg. Wesly Printing & Packaging bedrukt dagelijks een range aan verpakkingen. Van vlaaidoos in de supermarkt tot tray’s voor de luchtvaart, het gaat er in een bloedstollend tempo doorheen. Eigenaar-directeur Ron van Gog is blij dat hij vorig jaar tijdens de drupa de knoop heeft doorgehakt.

Vervanging
De nieuwe drukpers is een vervangingsinvestering. De oude ROLAND 706 uit 2001 had zijn draaiuren erop zitten. Een investering die door de crisisperiode steeds uitgesteld werd. Van Gog: “In 2015 hebben we ons georiënteerd op nieuwe mogelijkheden. We hebben toen de 3 grote persenbouwers de revue laten passeren en overal testen gedaan. Daar is Manroland als beste keus uitgekomen. We hebben tijdens drupa het besluit genomen en tijdens de beurs getekend. We zijn van oudsher een Manroland huis. Maar dat was niet de hoofdreden om voor deze persenbouwer te kiezen. Het belangrijkste argument was het drukformaat en de korte omsteltijd”.

Snel omstellen
De verpakkingen die Wesly Printing & Packaging maakt bestaan meestal uit full colour plus 1 of 2-pms kleuren. Nagenoeg alle verpakkingen worden ook gelakt. Vandaar de zes druktorens plus lakmodule. Bij het omstellen moeten de operators niet alleen de platen wisselen maar ook het lakrubber. Van Gog: “Dat gaat iets anders dan met een plaat. De plaatwissel gaat bij moderne machines helemaal automatisch, dat is een druk op de knop en dan gaat de nieuwe plaat erin en de oude eruit. Een lakrubber moet je handmatig inspannen en aandrukken. Bij deze machine kun je dat doen terwijl je aan het wassen bent en de platen automatisch gewisseld worden. Bij iedere order hebben we op die manier de omsteltijden terug kunnen brengen van een half uur naar tien minuten bij dezelfde drukkleuren.”
Daar staat tegenover dat het bedrijf voornamelijk grote oplages drukt; van 5.000 tot 150.000 vel. Dus het wisselen van orders komt minder vaak voor dan bij een bedrijf in het zakelijke drukwerk. Daar zou de winst naar verhouding nog groter zijn.

Groter drukformaat
De pers heeft verhoogde in- en uitleg en wordt bediend door twee operators. De pallets karton reiken tot 1,80 meter. Afhankelijk van de kartondikte ligt er vaak maar 3.000 vel op. Bij dit soort drukwerk moet de pers dan ook vaak gelost en geladen worden.
Het formaat is wat groter dan bij de voorgaande pers. Sedert drupa is het drukformaat bij de Manroland 700 Evolution optioneel 740 x 1050 mm. Die extra breedte is voor een verpakkingsdrukker als Wesly een groot voordeel, omdat er meer verpakkingen op een drukvel passen. De pers die bij Wesly staat, is nog een slag groter. De pers heeft een formaat van 770 x 1050 mm en is het model dat de Duitse persenbouwer eigenlijk voor de Amerikaanse markt maakt. “Voor ons is dit interessant,” zegt Ron van Gog. “De beperking is nu nog het stansformaat van 746 mm. We kunnen nu in ieder geval de volle 746 mm bedrukken en stansen en hebben dan ook nog plaats voor de meetbalk.

Dozen en schaaltjes
Wesly Printing & Packaging is bekend om de productie van vlaaiendozen. En nog steeds zijn ze overal in de drukkerij terug te vinden. “De vlaai komt uit Limburg. In het verleden waren hier heel veel ambachtelijke bakkerijen die allemaal een eigen doos nodig hadden. Dus ja, door de jaren heen hebben we ons wel geprofileerd als vlaaiendoosmaker,” zegt Ron lachend. “Helaas zijn er steeds minder ambachtelijke bakkerijen. Daar staat tegenover dat we voor industriële bakkerijen de dozen mogen maken.” Daarnaast maakt het bedrijf veel verpakkingen voor de foodindustrie.
Sinds een aantal jaren heeft de Maastrichtse drukkerij zich toegelegd op de productie van verpakkingen voor de luchtvaart. Het zijn de maaltijden of snacks die partijen als KLM en Lufthansa in doosjes verpakt en uitreikt aan de passagiers. Wesly Printing & Packaging ontwikkelde voor de luchtvaartindustrie innovatieve verpakkingen. “Het is een speciale markt met eigen eisen,” zegt Van Gog. De verpakking moet vaak hittebestendig zijn omdat het voedsel in het vliegtuig opgewarmd wordt. Daarnaast een vochtwering die per product varieert. De verpakkingen worden gecoat of geseald om ze de juiste eigenschap mee te geven.”

Selfmade man
Wesly Printing & Packaging in Maastricht bestaat al meer dan 150 jaar. Eigenaar Ron van Gog begon 36 jaar geleden op de prepress afdeling van het bedrijf. Na diverse opleidingen vond hij zijn weg binnen het bedrijf en kreeg hij in 1997 de gelegenheid aandelen te nemen in het bedrijf. In 2007 nam de selfmade man de onderneming in zijn geheel over.

Stabiel
Op dit moment werken er bij Wesly Printing & Packaging 60 mensen in twee ploegen. Naast de nieuwe Manroland Evolution draait er ook nog een vierkleuren Manroland 700 pers uit 2008. Deze pers werd met de komst van de nieuwe pers aangepast zodat de meetsystemen en het kleurbeheer uitwisselbaar blijven. Het bedrijf heeft daarnaast diverse stansmachines, vensterplakmachines en een range aan vouwplakmachines.
De toekomst ziet Ron van Gog positief in. De verpakkingsmarkt is stabiel ondanks de zware concurrentie uit het buitenland. Het vraagt veel innovatie en doorzettingsvermogen.
En investeringen in de nieuwste technologieën zoals bij deze drukpers dragen daartoe bij!

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK