PRstory: Op maat printen voor de retail

Het Haarlemse bedrijf Printsquare is specialist in printwerk voor retailketens. Gesteund door de productiemiddelen die Mimaki leverde, opereert het bedrijf succesvol in een lastige markt. De laatste investering is de Mimaki JFX200-2513 flatbed printer.

De eigenaar van Printsquare is Ronald Aarts. Met zijn vijf man sterke team maakt hij prints voor onder meer winkelketens. Jaren werkte hij voor Mc Gregor, een keten die aan de basis lag voor de start van het bedrijf. Aarts komt uit de grafische industrie en was lange tijd de commerciële kracht achter een drukkerij, waar hij zich bezighield met druk en printwerk voor retailketens. Samen met zijn compagnon Peter…. begon hij zeven jaar geleden, na het faillissement van de drukker waar hij werkte, Printsquare. Vanaf de eerste dag werkten ze met Mimaki solvent printers die op ijzerhoudende folies printten, die daarna direct op de magneeborden bij Mac Gregor bevestigd werden.

Direct op panelen printen

“We begonnen met twee JV150-160 printers die al snel vol zaten. We kregen heel snel veel klanten voor stickers en boordmateriale, zodat we in het eerste jaar al moesten uitbreiden met nog twee printers van Mimaki. De dibond panelen voor de winkels werden eerst geprint op sticker en daarna op de borden geplakt. Deze werkmethode hebben we vijf jaar volgehouden.”
Om bij te blijven met de markt, die steeds kortere levertijden vraagt met een hoge kwaliteit, besloot Aarts in 2018 te investeren in een flatbed printer die direct op het bordmateriaal kan printen met een korte droogtijd. “Voor ons is deze printer een cultuuromslag,” zegt Aarts lachend. “Niet meer eerst een sticker maken en daarna plakken. We hebben direct hele leuke opdrachten gekregen. Zo printen we nu voor een groot warenhuis direct op acrylaat panelen. En het is meteen top of the bill, het is zo goed. De kleuren zijn levensecht.”

Vertaalslag

Het klantcontact heeft Aarts direct met de verantwoordelijken voor de inrichting van de winkel, de etaleurs en de ‘visual merchandisers’. Het zijn de creatieven die de winkel inrichten en die vaak hun eigen leveranciers hebben voor de inkoop van de materialen. Het is een manier van werken die heel veel eist van de leverancier. Die moet zich kunnen inleven en de vertaalslag van de creativiteit maken naar de productie. Het is vaak een vaste pool van leveranciers waar een andere partij niet snel tussenkomt.
“Je hebt veel knowhow nodig om zulke projecten tot een goed einde te brengen. Af en toe zijn er klanten die denken dat ze goedkoper kunnen inkopen, maar ze vergeten dat ze dan alleen een geprint product hebben en niet de kennis en begeleiding die ze van ons krijgen. Ook al, omdat ze ook op creativiteit moeten inleveren als wij niet meedenken,” zegt Aarts.

Eigen productie

Behalve voor de typische kledingmerken en warenhuizen werkt Printsquare steeds meer voor de supermarktketen. Aarts merkt een duidelijke verschuiving naar de voedingssector. Ook daar doen de grootwinkelbedrijven steeds meer aan visualisatie om de aandacht van de klant te trekken.
“Zelf produceren is in deze markt een absolute noodzaak. Het is geen standaard werk en wat vandaag besteld wordt, wil de klant morgen in huis hebben. Het zijn mooie klanten waar we voor werken, en die koesteren we. Dat straalt ook uit naar het personeel. De betrokkenheid is erg groot en iedereen werkt heel hard. Het is een grote familie. En met zijn vijven kunnen we de productie goed aan zonder over te werken. De printers zetten we ‘s nachts aan, en die zorgen ervoor dat we op tijd naar huis kunnen. De Mimaki printers zijn heel betrouwbaar en daar hebben we geen omkijken naar.”

Hoge kwaliteit

Printsquare is een toegankelijk, vriendelijk en kwalitatief hoogstaand printbedrijf. Die kwaliteit komt volgens Aarts door het hoge niveau dat de Mimaki printers leveren.
“Printers hebben ook begeleiding nodig, en de combinatie van de kennis die wij hebben en de kwaliteit van de printer zorgt voor ons bestaansrecht. Mimaki hebben we gekozen door de relatie die we hebben met de dealer Dimix. Zij hadden het vertrouwen bij onze start om tijd aan ons te besteden. Zij hebben in feite voor de printers gekozen in de deal die toen gemaakt werd. We hebben nooit het idee gehad om wat anders te kopen. De nieuwe machines de UJCV300-160 en de JFX200-2513 zijn op dezelfde manier binnengekomen; op advies van dealer.”

Stimulans

De twee nieuwe printers geven het bedrijf een positieve stimulans, zo blijkt. Aarts: “We hebben weer een nieuw verhaal naar onze klanten en het geeft jezelf ook energie nieuwe wegen op te gaan. De klanten reageren erg positief op onze investeringen. Het verhoogt het aanzien van je bedrijf, en dat zorgt voor nieuwe omzet.”

 

 

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK