PRstory: Marketiger in Eindhoven is de eerste die fullcolour in 3D print met Mimaki

3D printbedrijf Marketiger in Eindhoven is in korte tijd een belangrijke speler in dit nieuwe marktsegment geworden. Onlangs investeerde het bedrijf als eerste in Europa in de Mimaki 3DUJ-553, een printer die als enige fullcolour met polymeren driedimensionaal kan printen. Dimix leverde deze primeur.

Entrepreneur

De oprichter van Marketiger is Maikel de Wit. Deze vierentwintigjarige entrepreneur bedacht vier jaar geleden dat de nieuwe markt van 3D printen in kleur misschien wel iets voor hem zou zijn. Hij kocht een 3D-printer in China voor 180 euro en ging daarmee aan de slag. “Het was een openbaring,” zegt hij, ”je kunt dingen zelf maken en daar krijg ik energie van”.

Combinatie

Omdat Maikel graag de combinatie wilde leggen met zijn studie marketing en de techniek van het printen, begon hij met het uitdenken van producten die te maken en te verkopen zijn. Het werden in eerste instantie sleutelhangers voor bedrijven. Geprint in één kleur en daarna met de kwast ingekleurd. “Dat inkleuren dat werkt niet, hier werd ik niet vrolijk van, vertelt Maikel. “Ik moest een manier vinden om meer kleuren te printen. Leverancier Prusa maakt zelfbouw 3D-printers en werkt met open source. Op dit platvorm ontwikkelde ik een 3D-printer die meer kleuren door elkaar zou kunnen printen. Het begon met lagen en langzaam konden we kleuren daar printen waar we wilden.” Het groeide naar een bedrijf, dat met vijf printers sleutelhangers in productie draaide.

Groei

De volgende stap was het produceren van meer producten die waarde voor klanten hebben. Marketiger kwam daardoor snel in de wereld van de relatiegeschenken terecht. Zo maakte hij een ei met vier dobbelsteentjes erin met het bedrijfslogo aan de binnenkant. Een ander voorbeeld is een rammelaar met het bedrijfslogo erin. Anderhalf jaar produceerde Maikel voor reclamebureaus en zijn jonge bedrijf groeide snel. Tot een vriend hem tipte over een nieuwe ontwikkeling.

Kleur

Er kwam een printer van Mimaki op de markt, die tien miljoen kleuren kan printen in 3D.
Maikel: “ik zag het eerste promotiefilmpje en was verkocht. Tot dat moment kon ik met de techniek die ik in huis had geen kleurovergangen printen. Daarnaast beloofde de printer een hogere snelheid, een hoger detailniveau en grotere afmetingen. Alleen leek de businesscase, om deze investering terug te verdienen, op zijn minst een uitdaging.”

Gesprek

Hij werd uitgenodigd voor een gesprek met Mimaki. Al vrij snel werd duidelijk dat er behoefte was aan iemand die voldoende commerciële en 3D printervaring had, om deze nieuwe machine in de markt te zetten. Maikel was ervan overtuigd dat
3D printen op dit moment niet beter kan dan wat de Mimaki 3DUJ-553 produceert.
De prijs van het eindproduct was bepalend om tot een succesvolle samenwerking te komen.
De machine is nu zo vol bezet dat het volgens Maikel niet lang meer duurt voordat er een tweede printer komt.

Figurines

Het succes van de Mimaki 3DUJ-553 bij Marketiger is terug te voeren op de toenemende vraag naar figurines en maatwerk schaalmodellen. Het bedrijf werkt daarin samen met Scanologics, ontwikkelaar van Scanlounge; een verplaatsbare full body
3D-scanner. Deze scanners worden onder meer ingezet op evenementen, waardoor er van bezoekers een realistisch 3D geprint fullcolour beeldje kan worden gemaakt.
Inmiddels print het bedrijf duizenden beeldjes per jaar.

Meer

Er is meer. “We maakten het ‘onbreekbare vaasje’, dat de VVD provincie Brabant aan Mark Rutte gaf. “In de nationale kleuren!” Daarnaast produceert Marketiger steeds meer maquettes. Maikel laat gebouwen zien die exact op schaal zijn en die hij nu kan produceren op een constante hoge kwaliteit. Ook maakt hij industriële producten op schaal, die bedrijven gebruiken in hun showroom of op beurzen. Een voorbeeld is een boiler die in een groot aantal verschillende modules bestaat. De maquette is bedoeld om het project voor de opdrachtgever visueel te maken.
“Dat gaat niet zomaar, legt Maikel uit. “De kunst is een tekening in CAD zo te bewerken dat hij printbaar is met de machine die je daarvoor in huis hebt. Daar is veel kennis van zowel software, de techniek als van de 3D-printer voor nodig. Dat kan niet iedereen.”

Toekomst

“Ik geloof heilig dat deze techniek de toekomst is. Mimaki is een partij die daar heel goed in staat is. Ze reageren heel snel en helpen mij stappen te nemen die ervoor zorgen dat mijn business groter wordt. Ze hebben een heel groot vertrouwen gesteld in een ondernemer van 24 jaar en dat is bijzonder,” besluit Maikel.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK