PRstory: Het werk stroomt binnen na investering in Mimaki vlakbedprinter

Janssen Repro investeert in Mimaki JFX200 -2513

De Nijmeegse printspecialist Janssen Repro kocht onlangs een printer om direct op plaatmaterialen te printen. Het werd de Mimaki JFX200 -2513. Toen de keuze bepaald was, bleek de printer te groot om door de deur te kunnen. De unieke oplossing van dealer Igepa, samen met Janssen Repro, zorgde ervoor dat het onmogelijke werd waargemaakt. Nu maken steeds meer klanten van Janssen Repro gebruik van dit hoogwaardige printconcept.

Geen tijd
“Eigenlijk hebben we gewoon geen tijd voor een gesprek,” zegt technisch specialist Tim Tap. “Dat komt door de nieuwe printer. Die levert zoveel extra werk op, dat we vol aan de bak moeten.
Eigenaar van Janssen Repro is Chris Janssen, die toch nog wel een gaatje ziet om de reden van zijn investering toe te lichten. “Het klopt echt, sinds de Mimaki printer er staat is er zoveel mooi printwerk op plaatmateriaal naar ons toegekomen, dat we regelmatig vol zitten.”
Dat nieuwe werk komt veelal van de bestaande klanten van Janssen Repro, de bouwwereld in de ruimste zin van het woord. Dat is de markt waar het bedrijf zijn roots heeft liggen.
Tim: “we laten de nieuwe machine aan onze vaste klanten zien, en die zijn echt onder de indruk. Ze willen alles weten.”

Bouw
Janssen Repro bestaat al sinds 1947. De vader van Chris Janssen nam het bedrijf in 1966 over. Het bedrijf was toen een lichtdrukbedrijf voor het reproduceren van bouwtekeningen voor architecten. Toen Chris zijn vader opvolgde, kwamen er al snel printers in het bedrijf en maakte het bedrijf de slag van reproductie naar grootformaat printen.
“Wij zagen wel dat het met de bouwtekeningen steeds minder zou worden; dat segment is gedeeltelijk overgenomen door tablets. Maar niet helemaal, nog steeds maken we bouwtekeningen voor klanten, maar daar kunnen we niet meer van leven.” Steeds vaker print het bedrijf nu de bouwtekeningen op plaatmateriaal. Deze bouwborden krijgen een centrale plaats op verschillende locaties in het bouwproject. Het is de Mimaki printer die nu direct op PVC de bouwborden print in een formaat van maximaal 2,5 bij 1,3 meter. Dat scheelt plakken en plastificeren.

Alles voor de klant
Het bedrijf heeft nu nog de toevoeging Repro, maar dat zal in de nabije toekomst veranderen. Chris Janssen: “de markt van architecten en bouwbedrijven heeft een toenemende vraag naar producten, die we met de Mimaki kunnen maken. Dan moet je denken aan interieurtoepassingen. Zo maken we nu een hele serie op perspex geprinte foto’s voor een hotel. We kunnen nu rechtstreeks op het kunststof platen printen en dat schept nieuwe mogelijkheden voor onze klanten, die daar dankbaar gebruik van maken.”
De cultuur in Nijmegen is die van ons-kent-ons. De klanten vinden Janssen Repro dan ook voornamelijk via mond-tot-mond reclame. Het bedrijf doet heel weinig aan promotie.
Chris: “we zijn heel laagdrempelig. De klanten lopen hier naar binnen met een idee en die kunnen zien wat we maken.”
Tim: “wij ontzorgen echt. Als er iets niet goed is, in resolutie of kleurprofiel bijvoorbeeld, dan lossen we dat gewoon voor de klant op. We belasten ze hier niet mee. Daarmee gaan we net een stapje verder dan andere bedrijven. Dat is een belangrijke reden dat klanten terugkomen.”

Paste niet
Om de klanten op een hoog niveau te kunnen blijven bedienen, stelt het bedrijf maximale eisen aan de kwaliteit van de apparatuur waar het mee werkt.
Dat is ook de reden, dat de keuze op de Mimaki printer is gevallen. De zoektocht begon vorig jaar op de Fespa in Amsterdam. Het idee was eerst een kleine printer erbij. Toen op de Mimaki stand het oog viel op de Mimaki JFX200 uv vlakbedprinter, leek dat een veel beter passende machine. Zeker het formaat biedt nieuwe mogelijkheden.
Tim: “we hadden echt veel voorstudie gedaan. Opdrachten waar we voorheen drie dagen over deden, kunnen we met deze machine in een halve dag doen.”
De kogel was door de kerk en Chris Janssen koos voor de grotere machine op Fespa. Er was echter een probleem, de printer paste onmogelijk door de ingang van de drukkerij. De printer van 2,5 meter breed moest door een deuropening van 1,58 meter. Tim zag een filmpje waar Mimaki het voor elkaar kreeg om een printer door een nog een smallere deur te krijgen. In overleg met dealer Igepa en Mimaki vonden ze de oplossing in de aanschaf van een Rack en Roll systeem, die de machine beetpakte en kantelde en diagonaal door de deur stuurde. Het was de eerste keer in Europa dat op die manier een machine door een deur gebracht is.

Tevreden
Tim en Chris zijn uiterst tevreden over de Mimaki JFX200 -2513, met name over de printkwaliteit en de snelheid. De uitstoot is minimaal. In de productieruimte is geen geur waar te nemen. De klanten zijn ook blij, zij ontdekken nog elke dag nieuwe mogelijkheden om hun klanten nieuwe en mooie producten te bieden.

Zo ging de printer door de deur:

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK