Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Prstory: Elk product uniek met Highcon in geautomatiseerde productielijn bij Wihabo

Ruud Bosch

Wihabo investeerde als eerste in digitale ril- en stansmachine, de Highcon Euclid IIIs

Wihabo is een innovatieve Brabantse drukkerij die al dertig jaar aan de weg timmert. Het is de tweede generatie, Joris en Ruud Bosch, die samen met vader Willy aan het roer staan van het bedrijf. De pioniers in digitaal produceren besloten onlangs in digitaal afwerken te investeren. Als eerste bedrijf in de Benelux draait bij Wihabo een Highcon Euclid IIIs digitale ril- en stansmachine. Een Israëlische vinding, die per productie een unieke rilvorm spuit door middel van 3D-printing. Inline zorgen twee computergestuurde CO2-lasers voor het snijden en slitten van de vellen.

Digitaal afwerken

Wihabo is begonnen als een traditionele offset drukkerij die veel afwerkingen in house deed. Joris: “we zijn altijd meegegaan met de ontwikkelingen in de markt. Toen het digitaal drukken in opmars kwam en onze klanten daar steeds vaker naar vroegen, hebben we in 2006 een HP Indigo drukpers aangeschaft. Het grote verschil tussen offset en digitaal drukken is, dat digitale druk veel meer mogelijkheden biedt. Het is sneller, je kunt zowel grote als kleine oplages eenvoudig afdrukken en bovendien veel verder gaan in het personaliseren van oplages. Naast investeringen in HP Indigo digitale persen, maakten we steeds de slag naar verdergaande automatisering. Nu hebben we een volledig geautomatiseerd productieproces, met als hart de HP Indigo 10000 Digital Press: de eerste digitale drukpers op B2 formaat.”

Niet traditioneel

“We zijn niet besmet met traditioneel denken,” zegt Joris. “Je ziet dat bedrijven, die niet als drukkers denken, het meest succesvol zijn in de industrie. Mijn vader en oom, die het bedrijf begonnen zijn, waren geen drukkers, maar een onderwijzer en voedingstechnoloog. Het gaat ons om de klantbeleving. Ga samen met de merkeigenaren producten ontwikkelen die geld voor iedereen opleveren. Samenwerking is daarbij heel belangrijk.” Wihabo heeft een brede klantenkring: van grote klanten zoals Tony’s Chocolonely en Heijmans, tot reclamebureaus, collega drukkers en particuliere klanten die een geboortekaartje willen drukken of een scriptie willen inbinden. In de productiefaciliteit van 2250 m2 werken 40 mensen.

Kalender

De kalender die Wihabo voor 2017 produceerde, is een verzameling van bijzonder drukwerk. Joris: “er zitten combinaties van bewerkingsvormen in, waarbij veel mensen zullen zeggen: “dat kan niet”. Het is gemaakt in een oplage van 5.000, het is vakkundig afgewerkt en een echte eyecatcher. We vinden het gaaf om mooie dingen te maken. Onze klanten kijken inmiddels uit naar die jaarlijkse kalender. We hebben een aantal keren de kalenderwedstrijd gewonnen. Je laat daarmee zien wat je kan en dat is altijd goed. Daarnaast is de kalender ook nog functioneel.”

Belevingsroute

Op de tweede verdieping van het Wihabo pand is een belevingsruimte te vinden. Een wandelroute voert de bezoeker langs een enorme hoeveelheid creatief drukwerk. Voor iedereen is er wat te vinden; van prachtige boeken tot aanbestedingen en de boeken van de Grondwet en Statuten, waarop Koning Willem-Alexander zijn eed heeft afgelegd tijdens zijn inhuldiging. In heel veel producties speelt de Highcon Euclid IIIs een rol. Digitaal gevarieerd rillen en stansen maakt elke productie uniek, terwijl het productieproces volledig geautomatiseerd is.

Maatwerk wordt standaard

De kracht van Wihabo is, dat het bedrijf maatwerk standaardiseert en automatiseert. Joris: “wij maken bijvoorbeeld een pur gelijmd boek, maar dan in drie varianten die als eindproduct allemaal verschillend kunnen zijn. Het is een kwestie van gezond verstand en alleen maar dat doen wat nodig is. Een goed voorbeeld daarvan zijn de gepersonaliseerde wikkels van Tony’s Chocolonely die we maken. Allemaal verschillend en toch een geautomatiseerde productielijn,” legt Ruud uit.

Zoektocht

Vorig jaar bezochten Joris en Ruud Dscoop: een bijeenkomst in Israël van HP Indigo gebruikers . “We zochten naar machines die op hoge snelheid kleine oplagen variabel kunnen afwerken. Op die bijeenkomsten kom je alle leveranciers tegen die digitaal kunnen produceren. Eén van de leveranciers was Highcon, een producent van machines voor digitale afwerking. Toen we de techniek zagen waren we diep onder de indruk. De machine kon niet alleen digitaal laserstansen, maar ook een echte rillijn op machine produceren zonder extern rilvormen te hoeven maken.”

In dezelfde periode vroeg een vaste klant of Wihabo naast het drukwerk ook het fulfilment wilde verzorgen. Deze klant, die groot in kerstpakketten is, maakt voor elke afnemer gepersonaliseerde verpakkingen. De wens om dit proces te automatiseren was geboren, en de gebroeders Bosch gingen op zoek naar een oplossing. In eerste instantie via internet en vervolgens bezochten ze op Drupa alle leveranciers die iets te bieden hadden op het terrein van variabele verpakkingen. Joris en Ruud Bosch bezochten ook de stand van Highcon. “Dat was toch wel wat we zochten in combinatie met een vouwplakmachine,” zegt Ruud. “Als je het één doet moet het andere ook. Je kunt wel een variabele vouwplakmachine hebben, maar als daarna de stansvorm niet goed is dan heb je nog steeds een probleem. De Highcon Euclid IIIs is de eerste machine die een cilinderpers kan vervangen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en kwamen alle machines in oktober, om nog voor het kerstseizoen te kunnen draaien. Dat was wel even heftig, maar liep uiteindelijk perfect.”

Tevreden

Nu, een paar maanden verder, zijn Joris en Ruud Bosch uiterst tevreden over de Highcon Euclid IIIs. De support gaat op afstand en functioneert uitstekend. “We hebben YouTube, Skype, WhatsApp en noem maar op. Je praat direct met de mensen die er verstand van hebben. Als er wat is of als we iets nog niet weten, dan hebben we op die manier binnen de kortste keren het support dat we nodig hebben. De tijd dat je moest wachten op een mannetje is voorbij. We kunnen zelf heel veel oplossen. Het grote voordeel is, dat je met elkaar de machines zo goed leert kennen dat je ook alle mogelijkheden kunt benutten”.

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Meer resultaat uit je website halen: 18 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK