Programmeur verdient miljoenen met de verkoop van low-quality ebooks

Reading an ebook in bedDe term “long tail” krijgt met de scam van programmeur Valeriy Shershnyov een heel andere invulling. Shershnyov publiseerde op Amazon waardeloze Kindle ebooks die dankzij fake reviews goed verkocht werden. Daarmee verdiende hij miljoenen dollars. Het mooiste van deze scam is dat hij juridisch niet aan te pakken is. Amazon kon zijn waardeloze titels wel verwijderen maar door simpel de naam en de omslag van het boek te veranderen kon hij onbeperkt doorgaan. Zijn handel is nu gestopt omdat de onderzoekers van Amazon ontdekten dat  alle titels van een server kwamen, een server die niet eens beveiligd was. Zo zagen ze dat hij duizenden accounts en emailadressen gebruikte om lovende reviews te schrijven en van elk ebook een aantal exemplaren te bestellen. Hierdoor kwam hij snel in boekenlijsten terecht als een favoriet. Zijn scam bewijst weer dat elke nieuwe techniek door slimme jongens gebruikt kan worden om snel geld te verdienen. En dat een ‘echt’ boek waar je door heen kunt bladeren voor je het koopt toch wel een meerwaarde heeft.


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK