Prindustry Marktplaats blijkt succes

Interview met Ramon van Wingerden:

Het gaat goed met Prindustry. Het aantal orders en de omzet zit in de “lift”.

Eigenaar Ramon van Wingerden kijkt enthousiast om zich heen in het nieuwe bedrijfsonderkomen in Haarlem. “Het is onze insteek om alles en iedereen door automatisering efficiënt met elkaar te verbinden.” Dat gebeurt op succesvolle wijze met een platform achter grafische webshops, waar resellers en leveranciers samenwerken voor een groot, kwalitatief aanbod.

Prindustry is een IT bedrijf dat een eigen platform heeft gebouwd, waar via de Marktplaats resellers en leveranciers elkaar vinden. Via een eigen webshop kunnen resellers zo duizenden grafische producten aanbieden. “Onze Marktplaats heeft op dit moment al meer dan één miljoen producten, zoals: flyers, briefpapier, visitekaartjes, labels, pennen en spandoeken”, vertelt Ramon. “We koppelen deze producten van bronleveranciers met de webshop van de reseller. We selecteren de producten op basis van de goedkoopste prijs, het meest bijzondere of beste product of die met de snelste levertijd. Als klant kun je ook je eigen grafische producten in de Marktplaats zetten. Zijn deze producten uniek, in prijs of productiesnelheid, dan kun je ze vervolgens delen met andere gebruikers. We gaan voor het creëren van een ware community. De Marktplaats doet niets anders dan resellers, leveranciers en klanten bij elkaar brengen. Wij veranderen de markt niet, maar we maken het wel een stukje gemakkelijker voor bedrijven om met elkaar zaken te doen. Het belangrijkste is, dat de reseller toegevoegde waarde heeft voor de eindklant. Dat is de reden dat klanten de order bij een drukker neerleggen. Als je geen waarde toevoegt, dan behoud je de klanten niet.”

Marktplaatsdag
Voor de tweede keer organiseert Prindustry een fysieke Marktplaatsdag. Het evenement, op 22 september in Haarlem geeft partijen, die al zakendoen via de Marktplaats de gelegenheid elkaar ook offline te ontmoeten. Ook bedrijven die een keer willen kijken wat die Marktplaats voor hen zou kunnen betekenen zijn van harte welkom. Ramon: “Wij vinden dat samenwerking niet alleen digitaal moet zijn. Je moet elkaar ook zien om een echte relatie op te bouwen. Ondanks dat je heel snel van leverancier kunt wisselen, is het ook goed dat er een band ontstaat waar je elkaar iets gunt. Wij proberen te bevorderen dat er een langdurige en succesvolle relatie ontstaat tussen de partijen die via ons platform met elkaar samenwerken. Dat doen we met een leuke en informatieve dag met een hapje en een drankje, heel laagdrempelig.”

Creatieven
Naast de leveranciers en resellers die elkaar ontmoeten, bezoeken ook steeds meer creatieve studio’s en printmanagementbureaus de Marktplaatsdag. “Dat kan een nieuwe doelgroep voor ons zijn”, denkt Ramon. “Er zijn zoveel designers en creatieven die vaak een gevestigde regionale functie hebben. Die zouden echt een groot voordeel hebben van onze Marktplaats. Nu kunnen ze niet direct alle gewenste artikelen tegelijkertijd bij een partij bestellen. Dat moet via separate bestellingen of websites, zoals ieder ander. Via ons systeem kunnen ze bovendien direct de order “inschieten” en op basis van bestelhistorie herhalingsorders ingeven. Daar komt bij dat die ontwerpbureaus weer vaak zakendoen met een drukkerij, die ook niet alles zelf produceert en producten ergens anders bestelt. Die ontwikkeling zal zich steeds verder doorzetten. Drukwerk is een commodity geworden.”

Ontwikkelingen
Prindustry maakt een goede groei door. Het bedrijf is dan ook op zoek naar extra programmeurs en een marketingmanager. Ook voor de Duitse markt zoeken zij mensen. De ontwikkelingen staan duidelijk niet stil. “Zo is de toegang aan de Marktplaats nu nog gekoppeld aan een eigen webshop. Het is onze ambitie om de Marktplaats ook te openen voor resellers die geen eigen webshop hebben. Resellers bedienen tenminste 50 procent van de markt op dit moment. Alle grote online producenten werken met resellers, en dat groeit alleen maar.”
Verder heeft Prindustry, via een aanbesteding, de Stad Antwerpen als klant gekregen. Prindustry maakt voor deze Belgische stad een portaal waar de brandweer en politie hun drukwerk kunnen bestellen. Binnen dit portaal is een platform waar drukkerijen, die geselecteerd zijn door de stad Antwerpen, de orders kunnen verzorgen. Ramon: “De overheidsdiensten kunnen op deze manier veel makkelijker uit verschillende leveranciers kiezen. Vroeger kreeg een leverancier na een aanbesteding de order voor drie jaar, en waren de diensten gedwongen alles bij één leverancier te bestellen. Dat werkte niet efficiënt en eigenlijk waren de partijen er niet echt tevreden over. Het is een hele andere manier om naar een aanbesteding te kijken. Wij denken dat dit mogelijkheden biedt voor heel veel overheidsdiensten, ook in Nederland. Maar dan moet er nog wel wat gebeuren. Het is een andere manier van denken.”

Grote partijen
Op de Marktplaatsdag 22 september, vertelt Prindustry graag meer over alle ontwikkelingen. Vorig jaar werd het evenement goed bezocht door aangesloten partners en nieuwe klanten. Er stonden meer dan 20 stands die bezocht werden door 150 mensen. Ramon verwacht dat het dit jaar iets meer zal worden. “Grote partijen als Probo en Drukwerkdeal hebben al een stand geboekt, en daarnaast komen er nog zeker 20 andere leveranciers. Zij zullen ook interessante workshops verzorgen. Ik verwacht dat het op vrijdag 22 september weer een hele leuke dag wordt.”

Aanmelden voor de Prindustry Marktplaatsdag kan via deze link.

 

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK