Plastic laagje in verpakking blikje frisdrank

Een blikje Coca Cola bestaat niet alleen uit aluminium. Tussen het drankje en het aluminium is een laagje plastic aangebracht. Waarom? Zodat het metaal de smaak van het drankje niet beïnvloedt en de stoffen in Coca Cola op hun beurt het aluminium niet aantasten.

Maar hoe krijg je dit plastic laagje zichtbaar? MEL Science, een start-up die kinderen en volwassenen met behulp van experimentjes en virtual reality meer over wetenschap leert, paste scheikunde toe om dit voor elkaar te krijgen. MEL Science maakte een filmpje van het experiment, dat vervolgens ‘retegoed’ scoorde op Facebook.

Doe dit niet thuis……

Allereerst haalt MEL Science het toplaagje van het blikje met een schuurpapiertje. Vervolgens wordt het blikje in een maatbeker gezet en wordt daar afvoerontstopper aan toegevoegd. Het aluminium reageert vervolgens met de basische stof alkaline en corrodeert. En voilà, het metaal is verdwenen en het plastic laagje is zichtbaar.

Milieu-aspectverpakking van frisdranken in aluminium blikjes krijgen met dit stukje ‘verborgen’ plastic een nieuwe dimensie.

Direct zin om dit experiment in je eigen keuken te herhalen? Doe maar niet. MEL Science laat in het filmpje en op Facebook nadrukkelijk weten dat het proefje alleen door professionals moet worden uitgevoerd. De stoffen die je er voor nodig hebt, kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dus wij zeggen het ook nog maar een keer: don’t try this at home!

Bronnen: KIJK, MEL ScienceScienceAlert

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK