Skip to content
Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Peter Bleeker- Groenbalans: Zo kun je Co2-neutraal drukken

In Nederland bieden meerdere drukkerijen de mogelijkheid om opdrachten van klanten CO2-neutraal te laten drukken. Peter Bleeker van Groenbalans legt uit hoe dat werkt.

reduceyourcarbonfootprintAllereerst wordt de CO2-footprint van de drukkerij berekend. Dat betekent dat het energieverbruik dat gepaard gaat met het drukken wordt vertaald naar een hoeveelheid CO2. Elektriciteit is vaak een grote energieverbruiker, maar ook verwarming en transport zijn belangrijke energieonderdelen. Elk energieonderdeel heeft z’n eigen parameter: elektriciteit wordt weergegeven in KWh (kiloWattuur), gas in m3 (kubieke meters), transport in liters brandstof etc. Om deze parameters te vertalen naar CO2-uitstoot zijn CO2-emissiefactoren nodig. Elke parameter heeft zijn eigen CO2-emissiefactor.

Het omrekenen van alle verschillende energieonderdelen naar CO2-uitstoot resulteert in de CO2-footprint, dat is een getal in tonnen CO2. Om 1 ton CO2, CO2-neutraal te maken is er ook één CO2-credit nodig. CO2-credits worden elders in de wereld gegenereerd aan de hand van duurzame energie projecten. Als een drukkerij een CO2-footprint heeft van bijvoorbeeld 100 ton CO2 dan zijn er ook 100 CO2-credits nodig om CO2-neutraal drukken mogelijk te maken.

Zoals gezegd, CO2-credits zijn afkomstig van duurzame energie projecten elders in de wereld zoals bijvoorbeeld Afrika en Azië. Onder strenge internationale regelgeving worden deze CO2-credits gebruikt door organisaties om hun CO2-uitstoot in Nederland te compenseren. Dus de CO2-uitstoot in Nederland wordt gecompenseerd door CO2-credits die CO2-uitstoot voorkomen met duurzame energie opwekking zoals windenergie, waterkracht en biomassa. Deze projecten voorkomen CO2 maar zorgen er ook voor dat de lokale bevolking profiteert van zo’n project door extra medische verzorging, werkgelegenheid, scholing, biodiversiteit e.d. Zonder deze extra initiatieven mogen er geen CO2-credits worden gegenereerd.

Drukkerijen willen CO2-neutraal drukken omdat het past in hun reeds langer ingezette duurzaamheidsbeleid. Stakeholders zoals (potentiele) klanten stellen hier prijs op en stellen steeds vaker vragen hoe het duurzaamheidsbeleid van drukkerijen er uit ziet. Een enkele keer komt CO2-neutraal drukken al voor in aanbestedingen en offerteaanvragen. Marketing speelt hier ook een rol want drukkerijen kunnen zich met CO2-neutraal drukken onderscheiden. Over CO2-neutraal drukken en over de wijze waarop een drukkerij dit voor zijn klanten mogelijk maakt wordt dan ook gecommuniceerd. Bijvoorbeeld over het duurzame energie project waar de CO2-credits vandaan komen die worden gebruikt om de eigen CO2-uitstoot te compenseren.

groenbalans-co2neutraal-gegarandeerd-kopieGroenbalans zorgt voor de selectie van de CO2-credits en – als dat niet bekend is – de CO2-footprint berekening. Daarnaast stellen zij een door hun ondertekend certificaat ter beschikking als bewijs dat een drukkerij de CO2-credits daadwerkelijk heeft gebruikt.


 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Rob van den Braak

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld
blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK

Scroll To Top