Ooit van Risografie gehoord? Piet van Baest van Graphic In Mind bv legt het uit

Er zijn verschillende druktechnieken. Bij hoogdruk ligt het drukbeeld verhoogd op de drager, bij diepdruk juist verdiept. Bij vlakdruk – je raadt het al – is er geen hoogteverschil. Bij zeefdruk gaat de inkt via een zeef op de drager. Onlangs zag ik bij Drukkerij De Kijm in Den Haag een wel erg bijzondere druktechniek: Risografie.

Dekijm Riso
Piet Van Baest

Piet van Baest op zijn LinkedIn pagina: “Er zijn verschillende druktechnieken. Bij hoogdruk ligt het drukbeeld verhoogd op de drager, bij diepdruk juist verdiept. Bij vlakdruk – je raadt het al – is er geen hoogteverschil. Bij zeefdruk gaat de inkt via een zeef op de drager. Onlangs zag ik bij Drukkerij De Kijm in Den Haag een wel erg bijzondere druktechniek: Riso(grafie). Ken je dat? De Risograph is een digitale stencilmachine uit Japan. Op de Risograph kan digitaal een drager gebrand worden die de afdruk overzet op het papier. Dit kan maar in 1-kleur in tegenstelling tot bijvoorbeeld offset. De machine werkt met vaste kleuren die in speciale inktdrums zitten. Het is dus erg lastig om netjes sluitend meerdere kleuren te drukken. Ook de invoerwieltjes en papiergeleiders en kunnen sporen nalaten op het drukvel. En juist daar zit de uitdaging van deze drukkunst! Hierdoor is ook niet elk ontwerp geschikt voor de Riso en moet er per ontwerp goed worden nagedacht over de volgorde van de drukkleuren voor het beste resultaat. Dat, in combinatie met de felle en heldere kleuren (vaak fluor) vinden liefhebbers – vaak kunstenaars en ontwerpers – nou juist zo spannend: het maakt de afdrukken uniek, onvoorspelbaar en speels!”

Piet van Baest schrijf regelmatig columns, dit was nummer 126

Bron: LinkedIn

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK