Nationale E-mail Benchmark rapport

e-mail marketingDDMA publiceert deze maand haar jaarlijkse Nationale E-mail Benchmark rapport, ditmaal over 2017. Deze benchmark geeft inzicht in de effectiviteit van e-mailcampagnes op het gebied van frequentie, technieken, apparaten en tijdstip.

De uitkomsten van de effectiviteit van e-mailmarketing van 2017 verschillen niet ontzettend veel van 2016. Daarmee lijken de resultaten van e-mailmarketing te stabiliseren. De COR (Confirmed Open Rate) staat met een lichte stijging van 0,5 procent nu op 38 procent. De CTR (Click Through Rate) blijft 6,9 procent en de CTO (Click to Open Rate) daalt met 0,1 procent licht naar 16,3 procent.

Kleinere campagnes scoren
Hoe kleiner je doelgroep voor je e-mailcampagne, hoe meer resultaat je boekt volgens de benchmark. De kleinste campagne opvanggroep van 500 tot 1.000 heeft de grootste positieve impact op de COR, met +9,5 procent, vergeleken met het gemiddelde. Op Frankwachting adviseert Esther van de Bovenkamp over dit resultaat: “Door het opknippen van grote campagnes in meerdere kleinere campagnes kun je zorgen voor campagnes die gerichter zijn en zich op specifieke personen richt en daardoor beter aansluiten bij de doelgroep.” Daarbij is het ook van belang dat je niet te vaak een campagne verstuurt. De ratio’s van de campagnefrequentie is het meest positief in de omvanggroep van 1 tot 10 campagnes per jaar.

Dynamische content
Met dynamische content bepaal je per doelgroep welke content voor die specifieke doelgroep (waar) zichtbaar is. Uit de benchmark blijkt dat het gebruik van gepersonaliseerde onderwerpregels de grootste impact heeft (maar het minste wordt gebruikt), op ratio’s gevolgd door dynamische content. Dit, terwijl de inzet van dynamische inhoud wel een positieve impact geeft. De branches die deze technieken het meest gebruiken, zijn FMCG, Goede Doelen en Energie. De techniek van responsive design wordt verreweg het meest ingezet met 85 procent, gevolgd door dynamische content met 40 procent en gepersonaliseerde onderwerpregels met 7 procent.

Tijdstip van versturen
De meeste e-mailcampagnes worden in werktijd verstuurd, zowel voor b2b als voor b2c. In het laatste geval kun je je afvragen of er niet teveel vanuit de zender beredeneerd wordt. Onder werktijd openen de ontvangers de mail het meeste op een desktop en buiten werktijd op een mobiel. Frankwatching tipt om te checken wanneer bezoekers het meest actief zijn op je website. Dit kun je dan koppelen aan het verzendtijdstip van je nieuwsbrief, aangezien “nieuwsbrieven over het algemeen verkeer naar je website genereren.”

Lees het complete Nationale E-mail Benchmark rapport van DDMA.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK