Monotype komt met ‘Helvetica Now’

35 jaar na de introductie van Neue Helvetica komt Monotype met een ‘herwerkte’ versie, van wat alleen maar omschreven kan worden als één van de absolute grootheden in het wereldje van de letterfretters. Maak kennis met Helvetica Now.

De originele Helvetica, geïntroduceerd in 1957 als Neue Haas Grotesk en ontwerpen door Max Miedinger en Eduard Hoffmann, stamt uit de tijd van loden letters en vaste corpsgroottes. Letters in 6 pt waren, met andere woorden, optisch geoptimaliseerd voor exact die corpsgrootte. Met de digitalisering van Helvetica in 1982 en de introductie van Neue Helvetica is het pallet aan corpsen weliswaar sterk uitgebreid, maar die specifieke optische aanpassingen per corpsgrootte gingen verloren. Ook een hele reeks alternatieve karakters hebben de transitie naar het digitale tijdperk niet gehaald. Zo had Helvetica ooit een hoofdletter ‘R’ met rechte staart en een onderkast ‘a’ in één verdiep. Zo zie je maar, digitalisering is niet altijd een verrijking.

Helvetica Now

Voor de redesign van Helvetica zijn ze bij Monotype niet bepaald over één nacht ijs gegaan. Alle 40.000 karakters werden onder de loep genomen met het mantra ‘simplicity, clarity, neutrality’ in gedachten. De meest in het oog springende nieuwigheid is wellicht de introductie van een hele reeks alternatieve karakters voor onder andere de onderkast ‘a, u, t en g’. Het apenstaartje kreeg een gesmaakte makeover en het valutateken voor de pond sterling is, alle Brexit-perikelen ten spijt, voortaan een toonbeeld van tijdloze elegantie.

De belangrijkste vernieuwing zit wellicht in de introductie van Helvetica Now Micro. Waar de ‘oude’ Helvetica leesbaarheid verloor beneden de 6 pt, is deze Micro bedoeld om Helvetica pijnloos leesbaar te houden tot zelfs 3 pt. Super handig voor tekst op kleine schermpjes of op etiketten waar de ruimte beperkt is en de hoeveelheid tekst altijd te groot.

Beschikbaarheid

Helvetica Now is een ontwerp van Max MiedingerCharles NixMonotype StudioJan Hendrik Weber en is uitgegeven bij Monotype. Helvetica Now omvat 48 gewichten in drie optisch gefinetunede lettercategorieën: Micro, Text en Display. Helvetic Now is te koop op MyFonts voor de prijs van € 149 (Desktop, 1-5 gebruikers). Een Condensed en Expanded gewichtenset is er voorlopig nog niet.

Stef Verhoeven

Stef is grafisch autodidact, zaakvoerder van Argosgrafix, blogger op JumpLine.eu en freelance graphic arts journalist voor grafische vakbladen in België en Nederland.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK