Minder folders in de bus

Voor het eerst in jaren is het aantal (ongeadresseerd) reclamedrukwerk dat op de mat ploft gedaald (2%). Vorig jaar ontving een gemiddeld huishouden nog 37 folders per week. Dit meldt NOS. Netwerk VSP, een van de grootste verspreiders van huis-aan-huis reclame, verwacht een verdere daling in de toekomst. Fabrikanten en retailers kijken steeds kritischer naar de inzet van drukwerk in de communicatiemix. In plaats van ‘met hagel schieten’ (mass mailing) hebben marketeers meer aandacht voor selectie binnen het verspreidingsgebied – waarom nog een folder voor grasmaaiers verspreiden in een flat? – en het moment van mailen. Bovendien wint de online folder meer terrein ten opzichte van de papieren folder. Ook de consument wordt kritischer als het om ongevraagd drukwerk gaat; het aantal nee/nee stickers op de deuren (nu 21%) neemt elk jaar met een procent toe.

foldersToch moet de papieren folder nog niet worden afgeschreven. De papieren folder heeft, na tv-reclame, nog altijd het meeste effect, zo blijkt uit marketingonderzoek volgens de NOS. Vooral koopjesjagers spitten de folders in de bus graag door op zoek naar voordeeltjes. Zo’n 6 miljoen huishoudens vinden wekelijks een pakket folders in de bus. Rond de feestdagen loopt het aantal folders per huishouden op tot 90.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK