Mediabestedingen in 2020 6,3 procent lager

Met 6,3 procent daling zit Nederland qua mediabestedingen weer op het niveau van 2016. Dat staat in het Jaarrapport Netto Mediabestedingen 2020 dat Nielsen binnenkort publiceert.

Totaal werd 4,4 miljard euro uitgegeven. Vanaf 2016 groeide de netto bestedingen ca. 90 miljoen euro per jaar. Door de corona-effecten is die groei vanaf 2016 in één keer ‘verdwenen’.

Mediabestedingen 2020

Nuances

Natuurlijk heeft corona gezorgd voor flinke verschuivingen. Out-of-home daalde flink, terwijl online juist groeide. Print, met name folders, leverden ook flink in. Ondanks het feit dat print al jaren dalingen kent, werd het medium in 2020 extra hard getroffen met een daling van 22,6 procent. Dagbladen leverden 15 procent in, de huis-aan-huisbladen zagen een krimp van ruim éénderde. Magazines krompen met 22 procent.

Online groter

Al eerder werd bekend gemaakt dat alle online mediabestedingen bij elkaar inmiddels goed zijn voor 52 procent van de mediabestedingen, dus groter dan alle offline kanalen bij elkaar. Deze omslag zat er al aan te komen, maar door corona is dit effect zeker versneld.

Bronnen: Nielsen en Adformatie

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK