Lieuwe Boards personaliseert kitesurfboards

Lieuwe Boards in Rijswijk (Nederland) is een jong bedrijf dat kitesurfboards produceert. Het zijn bijzondere customboards die vaak een persoonlijk tintje krijgen, doordat de afnemer er zijn eigen grafische afbeelding op kan laten zetten. Het is de Roland VersaSTUDIO BN-20 eco-solvent printer, die ervoor zorgt dat elk surfboard er anders uitziet.

Passie voor productie
De dertigjarige Florian van Rije heeft een passie voor productie. Zeven jaar geleden voltooide hij zijn studie werktuigbouw en besloot kitesurfboards te gaan maken. “Een goed surfboard bouwen is heel ingewikkeld. Het is mijn grote uitdaging om dan zelf de machines en het proces eromheen te maken. Eigenlijk vind ik machines ontwerpen nog leuker dan een board bouwen. Hier kan ik me helemaal in uitleven.”

Kwaliteit
Een kitesurfboard moet goed varen, moet sterk zijn en het moet er goed uitzien. Lieuwe Boards excelleert op al deze punten, en daar ligt volgens de oprichter dan ook de basis van het succes. De productie vereist een hoge nauwkeurigheid. Elk board moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en de boards moeten allemaal gelijk zijn.
Het bedrijf maakt heel veel customboards o.b.v. specificaties van de klant. “Dat maatwerk zit vooral in het uiterlijk van het board,” zegt Florian. “De personalisatie spitst zich dus toe op het grafische deel. Daar doet de Roland printer het werk.”

Printen op folie
De kern van een kiteboard is van hout, daaromheen zit een laag epoxy. Bij Lieuwe is die laag transparant, zodat het hout zichtbaar blijft; dit is een unieke aanpak. Door deze constructie zijn de boards sterk en licht van gewicht. De laatste laag is een folie, die het board omsluit. Deze folie geeft een matte afwerklaag met een structuur. De folie is aan de binnenzijde te bedrukken, waardoor de gebruiker de print op zijn board krijgt die hij graag wil hebben. Dat kan d.m.v. zeefdruk of print.
De zoektocht naar een geschikte methode was niet eenvoudig, vertelt Florian: “We hebben een inkt nodig die een hele goede hechting geeft. We printen op de folie aan de binnenkant. Die folie plakken we dan op het board. De inkt moet dus tegelijkertijd hechten aan het board. Als dat niet goed gaat, komt de folie los na verloop van tijd.” Hij vervolgt: “Dit is geen informatie die je zomaar van het internet plukt. Fabrikanten houden hun proces veelal geheim. Zelfs de fabrikant van de folie is er niet duidelijk in, maar hij vertelde wel over zijn uitstekende ervaringen met de Eco-Sol MAX-inkt. Zo kwam ik uit bij de VersaSTUDIO BN-20, de eco-solvent printer van Roland DG.”

Ondersteuning
In het proces zijn zoveel variabelen, waardoor er veel testen noodzakelijk zijn om deze printoplossingen betrouwbaar in het productieproces te integreren. Het antwoord dat Roland biedt, past precies bij de vraag van Lieuwe: een compacte desktop printer met hoge resolutie, die betrouwbaar met eco-solvent-inkten print. In de zoektocht kreeg Florian goede adviezen van Roland DG en de dealer Screen Products. “We werden als klein bedrijf heel goed ondersteund en Roland DG wist onze wensen uitstekend te vertalen in een efficiënte oplossing. Met Roland DG hebben we een zeer goede band opgebouwd. Ze nemen de tijd voor ons en zorgen voor een oplossing. We zijn als klant natuurlijk ‘een vreemde eend in de bijt’, maar juist daardoor was het ook voor hen een interessant project om dit goed te krijgen.”

Kleurecht
Bij de productie van Lieuwe Boards, in een historisch industrieel pand in Rijswijk, werken 5 mensen. De machines doen het meeste werk. Per dag produceert het bedrijf vijf kiteboards. “We hebben net een board gemaakt voor Red Bull, dat ze zullen inzetten bij een evenement. Deze klant is ongelofelijk strikt in de kleuren van hun logo. Dit project werd goed afgerond en de klant is tevreden.” Florian laat ook een kiteboard zien van Tony’s Chocolonely, een mooie combinatie van de houtnerf van het board en de sterke kleuren van de chocolade leverancier. Ook hier moet de huiskleur exact kloppen: “De klant was zeer tevreden – dankzij de Roland printer.”

Speciaal merk
De verkoop van de kiteboards verloopt regelmatig via retailers, maar ook vaak direct. In Nederland kent elke kitesurfer Lieuwe Boards, dankzij de vele presentaties op testevents. En ook in het buitenland neemt de bekendheid toe. Op dit moment exporteert het bedrijf vijftig procent van de productie. “We werken nu samen met Ruben Lenten, en dat heeft voor een ongelofelijke boost gezorgd. Hij is namelijk een van ‘s werelds bekendste kitesurfers. Ik heb speciaal voor hem een board ontwikkeld,” vertelt Florian. “We groeien heel hard en we zijn op zoek naar een manier om dat op een verantwoorde wijze te organiseren.”

De toekomst is voor Florian van Rije nog maar net begonnen: “Mijn ambitie is om als een Belgisch biertje te worden – een speciaal merk dat uitstekend smaakt in een groot speelveld en lokaal geproduceerd wordt.”

Over de printer
De Roland VersaSTUDIO BN-20 is een compact en gebruiksvriendelijk toestel, met een maximale printbreedte van 51 cm. De printer biedt een brede waaier aan toepassingen, voor zowel indoor als outdoor. Niet alleen opent de BN-20 desktop inkjet printer/snijplotter een wereld van grafische mogelijkheden, maar hij levert bovendien de allerbeste kwaliteit. De BN-20 beschikt over een piëzo-inkjet printkop, die tot 1440 dpi print, en levert prints van uitzonderlijke kwaliteit met beter vloeiende overgangen, een rijkere dichtheid en een diepere beeldverzadiging voor fotografische en vectoropdrachten. De Roland Eco-Sol MAX-inkt biedt een snelle droogtijd, hoge dichtheid, een breed kleurengamma, robuuste krasbestendigheid, lage kosten per vierkante meter en een brede media-ondersteuning.

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK