Lessebo Paper Player zet textuur om in muziek

Lessebo Paper is begonnen aan een innovatief experiment en heeft Rördrom – een van de meest interessante kunstenaarsduo’s van Zweden – gevraagd te onderzoeken hoe reliëfpapierpatronen klinken. Het resultaat is de Lessebo Paper Player – een apparaat dat de stille elegantie van papier vertaalt in een fascinerende geluidservaring.

We weten hoe papier aanvoelt, maar hoe beïnvloeden verschillende texturen de auditieve eigenschappen van papier? Lessebo Paper is verder gegaan dan het visuele en tactiele en heeft de texturen van zijn kwaliteitspapier getransformeerd tot meeslepende geluidslandschappen. “We produceren ons papier in de diepe bossen van Småland, Zweden. Zoals je misschien wel begrijpt, is het hier behoorlijk stil. Misschien is dat wel de reden waarom we het geluid van onze Lessebo Texture-collectie wilden onderzoeken,” zegt Jens Olson, CEO van Lessebo Paper.

Lessebo Paper

Geluidskunstenaars Jesper Norda en Kristian Berglund uit Rördrom ontwierpen The Paper Player speciaal voor dit experiment. Het apparaat vertaalt het landschap en de variaties van het papieroppervlak in geluidsgolven. De Lessebo Paper Player is gemaakt van productiehout en brengt elke hobbel en onregelmatigheid tot leven, waardoor elke textuur een unieke signatuur krijgt. “Dit experiment heeft een fascinerende nieuwe dimensie geopend in ons begrip van papier. De geluiden die we hebben ontdekt doen denken aan de natuur zelf en bieden een rustgevende, bijna meditatieve ervaring”, aldus Kristian Berglund, Rördrom.

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar dit geluidsexperiment zijn er nu drie tracks van de papierstructuren beschikbaar.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK