“Landa Nano print quality IRL: I’m not impressed”

Dat schrijft Eddy Hagen op zijn website insights4print.ceo. Hagen is een bekende deskundige op het gebied van printmedia-ontwikkelingen in België.

Het artikel op de Engelstalige website gaat heel diep in op de technische kwaliteiten van de Landa S10P. Dit doet Hagen op basis van de nu nog volop in gang zijnde ‘finetuning’ van deze machine bij Reclameland. Hagen zegt niet onder de indruk te zijn op basis van de naar hem opgestuurde ’testvelletjes’.

Landa Kwaliteit Haan
Wouter Haan over kwaliteit…..

In het artikel wordt ook de constatering geplaatst dat vrijwel elke inkjet oplossing met heel kleine ‘spuitjes op nano-niveau’ inkt op het substraat aanbrengt. Landa is daarin niet heel veel anders.

Landa marketing is nu eenmaal heel goed. Dat de machine vervolgens gewoon doet wat ook een Komori of een HP Indigo kan, doet in de praktijk minder terzake.

Feit is, dat inmiddels alle fabrikanten hun toners en/of inkten zijn gaan voorzien van marketingtermen. Daarmee vermarkten zij het onderscheidende vermogen ten opzichte van de concurrentie. In de praktijk zijn de verschillen in de CMYK kleurruimte niet zo groot, en dat is ook logisch

Dat is natuurlijk geen schokkende constatering. In het vlog van Wouter Haan maakte deze ‘jury’ daar ook een (grappige) opmerking over en concludeerde dat de machine vooral goed in de workflow van Reclameland zou kunnen passen vanwege andere eigenschappen dan de pure printkwaliteit. De klanten betalen immers voor ‘gewoon goed’, snel geleverd in de gewenste hoeveelheid en tegen een marktconforme prijs. Meer dan dat wordt meestal niet gevraagd van een volledige geautomatiseerde printfabriek.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

2 reacties

 1. Eddy Hagen op 16/10/2020 om 22:41

  Bedankt om te linken naar mijn artikel, Maar mag ik je wel vragen om mij juist te citeren.
  “Landa marketing is nu eenmaal heel goed. Dat de machine vervolgens gewoon doet wat ook een Komori of een HP Indigo kan, doet in de praktijk minder terzake” Dit is géén citaat van mij. Dit heb ik niet gezegd, maar je insinueert dat wel.
  Wat ik ook niet gezegd heb is dat de verschillen tussen CMYK kleurenruimtes niet zo heel groot is. Ik heb zelfs het tegenovergestelde gezegd én getoond: de kleurenruimte van de Xerox Iridesse is wel degelijk groter. Dankzij die grotere kleurenruimte zijn de foto’s in mijn ‘coronafotoboek’ geprint zoals ik ze bedoeld heb. Met diepblauwe tinten, iets wat de Landa Nano absoluut niet aankon.
  En het drukwerk was allesbehalve ‘gewoon goed’. Wouter Haan boodt aan iedereen die de kwaliteit wilde zien aan om printjes te maken, zonder dat er sprake was van ‘finetuning’. Dat is het excuus dat ik achteraf kreeg. Geen voorbehoud vooraf.  • Peter Luit op 17/10/2020 om 08:40

   Dank voor je reactie. Het artikel was zeker niet opgezet als een citaat naar jouw artikel. Mochten lezers daaraan hebben getwijfeld, heb je dat in ieder geval duidelijk gemaakt. Waar dat mogelijk in twijfel zou kunnen worden getrokken, heb ik je naam verwijderd.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK