Hoe maak je een offsetplaat?

offsetplaatproductieHet klinkt niet zo spannend; plaatproductie, maar als je dit filmpje van Agfa ziet is het toch wel indrukwekkend. Het hightech productieproces van het winnen van bauxiet voor de aluminium plaat, het nauwkeurig vormen van de 4 mm dikke platen en het aanbrengen van de gevoelige bovenlaag neemt een half jaar in beslag. Pas dan kan de offsetplaat naar de drukkerij om belicht te worden en in de pers te worden gehangen. En of er hoogwaardige drukkwaliteit uit de pers rolt, hangt nog van tal van andere factoren af. Maar een goede plaat is een absolute vereiste voor een goede drukkwaliteit. Overigens wordt aluminium gebruikt vanwege de flexibiliteit en kracht (sterkte) van het materiaal, waardoor een offsetplaat tot wel een miljoen druks op de pers aankan.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK