Highcon zoekt investeerders om te kunnen overleven

Verliezen blijven zich opstapelen bij Highcon. In de eerste helft van 2023 werd een verlies genoteerd van $11,5 miljoen. Eind 2020 betrad het bedrijf nog de Tel Aviv Stock Exchange en bereikte een beurswaarde van ca. $190 miljoen. Highcon zegt in de komende drie tot zes maanden de situatie weer onder controle te kunnen krijgen.

Highcon Kopbeeld

Highcon is gespecialiseerd in de productie van digitale systemen voor de productie van vouwverpakkingen en kartonnen displaystandaards. Het bedrijf verkoopt voornamelijk aan verpakkingsfabrikanten. Ook de verbruiksmaterialen worden door Highcon aan die klantenkring verkocht.

Het bedrijf zat al langer in de rode cijfers, maar de beursgang leek aanvankelijk succesvol. Dat veranderde al snel, eind 2021 was het bedrijf al 64% van haar waarde verloren. Afgelopen week was het bedrijf nog slechts $9,5 miljoen waard.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg de omzet $3,4 miljoen, een daling van 63% ten opzichte van de overeenkomstige helft van 2022. Het bedrijf schreef deze daling toe aan de verminderde verkoop van apparatuur als gevolg van langere verkoopprocessen en een vertraging op de markten. Stijgende inflatie en rentetarieven werden genoemd als factoren die het gedrag van klanten in de verpakkingsmarkt beïnvloedden.

Hoewel Highcon een verbetering van 34% rapporteerde in de verkoop van verbruiksartikelen en diensten, specificeerde het niet de omvang van deze verkopen in relatie tot de totale omzet. Als gevolg van de gedaalde verkoop boekte Highcon een brutoverlies van ongeveer $ 800.000. Dit werd nog verergerd door R&D-kosten van ongeveer $6,3 miljoen, samen met verkoop- en marketingkosten, managementkosten en algemene kosten van $4,3 miljoen, wat resulteerde in een operationeel verlies van $11,3 miljoen.

Gezien de geaccumuleerde verliezen en de kasstroomsituatie is Highcon actief op zoek naar partners en aanvullende financieringsbronnen. Het bedrijf heeft lopende gesprekken gemeld met verschillende partijen, waaronder private fondsen en industriële bedrijven. Volgens Highcon zal het ongeveer drie tot zes maanden duren voordat deze inspanningen zijn afgerond.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK