Het internet is een energievreter

BB160414 microsoft-data-center-600x375Volgens Ton Backx, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, neemt de vraag naar communicatie via internet zo snel toe dat in 2022 alle opgewekte elektrische energie nodig is  om datacenters te voeden.
Hij heeft een oplossing, die heet Fotonica, computerchips die met licht werken, zo geeft hij aan in een interview in FD.
Met de opkomst van het internet zijn we intensiever gaan communiceren. De vraag naar communicatie neemt elk jaar 1,8 keer toe door onder andere het gebruik van video’s, het internet der dingen en straks autonoom rijdende auto’s. Veel van die communicatie verloopt via glasvezel. De verwerking van die gegevens in datacentra verloopt nog elektronisch. Dat kost zoveel energie dat we in 2015 al 3% van de totaal opgewekte elektriciteit wereldwijd nodig hadden om die centra van energie te voorzien. Met een groei van 1,8 keer per jaar hebben we in 2022 alle opgewekte elektrische energie nodig om datacenters te voeden.’

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK