Henk Gianotten haalt herinneringen op

Zo een 20 jaar geleden kwam de publicatie ‘Fonts en (illegale) software’ uit in het Frans en Duits. De Nederlandse en Engelse versie waren eerder verschenen. Adobe, Linotype en Agfa (nu Monotype) waren de opdrachtgevers van Henk Gianotten die de inhoud schreef.

Fonts 20 Jaar Geleden

Henk Gianotten op zijn LinkedIn pagina: “De Belgische organisatie van werkgevers in de prepress- en drukkerijsector reageerden iets te traag waardoor de BSA-boetes extreem hoog konden oplopen. Dat waren roerige tijden met veel beperkingen voor de pdf/x-aanmakers. In verschillende Belgische steden. Ik hield er interessante contacten aan over en denk nu te kunnen constateren dat de Belgische drukkers een voortrekkersrol vervullen als het gaat om de de aanmaak en controles op PDF/X-bestanden.”

Vanuit een reactie op de vraag wat de BSA boetes inhielden: “De BSA of Software Alliance is een internationale organisatie waarvan de leden de BSA o.a. vragen om de licenties op software (en dus ook digitale fonts) te controleren en de EULA’s te handhaven. Zij slepen bedrijven voor de rechter en innen boetes en achterstallige licentiebedragen. Tot de leden behoren o.a. Adobe, Autodesk, Cisco, Docusign, Graphisoft, IBM, Microsoft, SAP, Siemens, ServiceNow en Zoom. Een Belgisch prepressbedrijf dat destijds (2004) alle door ontwerpers en drukkerijen meegeleverde fonts op de eigen server opsloeg en de fonts na de aanmaak van de PDF/X-bestanden niet volledig wiste was dus nalatig en kreeg een boete van 46.000 euro. Plus de kosten van Pagemaker en Quark software die onrechtmatig gekopieerd was. Niet zo verwonderlijk dat een maandelijks licentiebedrag (noemt men soms abonnement) voor softwareboeren aantrekkelijker is.”

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK