Heidelberg Primefire 106: de nieuwe 7 kleuren digitale Speedmaster

Heidelberg heeft zijn eerste digitale Speedmaster geïntroduceerd, de Primefire 106.

Primefire 106

 

Heidelberg heeft vorige week zijn eerste digitale Speedmaster geïntroduceerd, de Primefire 106. De Primefire 106 is het resultaat van de samenwerking tussen Heidelberg en Fujifilm. Het is een 70 x 100 cm formaat, zeven kleuren plus coater digitale pers die werkt met Fujifilm 1200 x 1200 dpi Samba inkjet koppen. Inkjetkoppen zoals die ook in de Landa Nanographic en Fujifilm Jetpress persen worden gebruikt. Elke 2 picoliter waterinktdruppel wordt met de gepatenteerde VersaDrop grayscale en multi-pulse techniek op pre-geconditioneerde media overgebracht en direct gedroogd. Samba inkjetkoppen zijn ontwikkeld door de Dimatix divisie van Fujifilm die Dimatix een aantal jaren geleden overnam. De laatste drie jaar zijn deze koppen verder ontwikkeld en worden ze door verschillende andere fabrikanten al gebruikt in hun digitale persen. De Fujifilm water based inkten zijn volledig recyclebaar en voldoen aan de strenge Swiss Ordinance Conformity, wat een sterk argument is voor de verpakkingsmarkt. Dat is ook de markt die Heidelberg ziet voor de Primefire 106, een markt die voor de toegevoegde waarde van het grote kleurbereik en coating mogelijkheden van de zeven kleurenpers bereidt is te betalen. Een markt die steeds kleinere oplagen vraagt en kansen ziet in het toepassen van variabele data voor klant- of regiogericht drukwerk. Na de introductie op de DRUPA zal de Primefire 106 in bêtatest gaan bij een aantal bedrijven, levering zal pas plaatsvinden in 2017. Wat deze digitale gigant gaat kosten en wat de kostprijs van een afdruk gaat worden is ons nog niet bekend, maar gezien het marktsegment waar Heidelberg de voornaamste toepassing ziet zal dat niet goedkoop zijn.

Op onze video pagina staat een filmpje van de eerste afdruk van wat de DRUPA sensatie moet worden.


 

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK