Eindejaarlijstje 2019: Events, trends en inspiratie

Zoals ‘komkommertijd’ de journalistieke zomer kenmerkt, doen ‘eindejaarlijstjes’ dat eind december in vele schrijfsels. Even terugblikken en reflecteren voordat we aan het nieuwe jaar beginnen. Zelf blik ik graag terug op mijn grafische jaar middels een top 3 artikelen die ik schreef voor Blokboek en Printmedianieuws.

De drie gekozen artikelen zijn verslagen van evenementen die plaatsvonden in 2019: OPS, DDW en BTU. Afkortingen zijn hip en Instawaardig, maar het duurt vaak lang voordat afkortingen beklijven. Het gaat om het Online Print Symposium van Bernd Zipper, de Dutch Design Week en de Business & Technology Update. Ik kijk terug op de smaakmakers van deze evenementen.

• Lees ook het Jaaroverzicht 2019 bij printmedianieuws

Online Print Symposium, maart 2019, München

OPS2019

Online print is in essentie één van de meest succesvolle businessmodellen in de printindustrie, vindt branche-expert Bernd Zipper. Bedrijven moeten echter goed nadenken over hun strategie en meebewegen met de consument en met trends. Er valt genoeg te verdienen: in de totale printmarkt ging in 2016 maar liefst 2,7 miljard dollar om. Toch hebben veel online printaanbieders het moeilijk, er is veel concurrentie.

De leukste case over hoe je online print goed inzet: vanuit een YouTube kanaal een online printshop beginnen. Vlogger Chaosflo44 heeft een YouTube videokanaal over gaming. Op aanvraag van fans besloot hij bedrukte merchandising, zoals T-shirts, aan te bieden. ops2019
“Mijn kijkers verbinden emotie met de designs, zoals het logo van mijn game. Als ze dat op een T-shirt kunnen dragen, voelen ze zich verbonden tot een gemeenschap.”

Platforms blijken een essentiële rol te spelen in veel succesvolle bedrijfsmodellen. Niet alleen YouTube, maar ook Uber, Booking.com of Amazon laten dynamische succesmodellen zien die vraag en aanbod flexibel vertalen.

In een driedelige artikelreeks beschreef ik alle trendpresentaties gegeven door CEO’s van diverse grote online printbedrijven op OPS. Eén van de zaken die OPS zo leuk maakt, is dat je als één van de eersten de verwachte trends hoort. Gedurende het jaar komen deze sprekers en trends overal terug.

Dutch Design Week, oktober 2019, Eindhoven

Negen dagen lang tovert Eindhoven zich in oktober om tot een waar design hotspot. De DDW is het grootste designevent in Noord-Europa. Meer dan 2.600 designers presenteren hun ideeën en producten aan ruim 350.000 bezoekers. Zij willen de bezoekers intrigeren en inspireren. Dit jaar lieten ze je bovendien nadenken over de toekomst. Een toekomst die volgens de designers vooral draait om duurzaamheid en data. Dat thema pakte ook professor Frans Feldberg op tijdens de Sneak Peek op de toekomst, georganiseerd door het KVGO en Mister Print Pakt Alex Kunst. De belangrijkste vraag voor de gemiddelde grafische ondernemer zal zijn: Renault op DDW19Hoe kun je als organisatie data inzetten om je bedrijf te verbeteren of te innoveren?

Ideeën hiervoor kon je in ieder geval opdoen met de Paper Trail die Ed Boogaard samenstelde. Drukkers kijken steeds meer over de eigen schutting heen naar andere creatieve partijen uit de keten. Dat is te zien op DDW. Niet alleen het KVGO is met haar Sneak Peek sinds twee jaar aanwezig op het creatieve festijn, ook diverse print- en signbedrijven verbinden zich steeds meer met het designevenement. Er was een Paper City te zijn in het TAC-gebouw, waar kennisplatform Papierenkarton.nl de veelzijdigheid en duurzaamheid van papier en karton presenteert. En sign-bedrijf Probo houdt zich in het Klokhuisgebouw bezig met het printen van de toekomst.

Lees het volledige verslag over de DDW 2019 op Printmedianieuws.

Business & Technology Update, november 2019, Den Haag

Ramon, Hans en Peter BTU2020

De Business & Technolgy Update kon dit jaar op veel aandacht rekenen. Dat had alles te maken met de acht klinkende ondernemersnamen die met elkaar in discussie gingen in het VNO-NCW pand in Den Haag. De ondernemers gaven onder leiding van gespreksleider Peter Luit een verfrissend eerlijk kijkje in hun business.

Waar een René de Heij (Probo) en Leon van Nunen (Control Media) positief opvallen door hun heldere uiteenzettingen, doen anderen dat met een scherpe openhartigheid. Zo reageert Wouter Haan (Simian) op de recente stap van zijn collega Haico Meijerink (Drukwerkdeal), die aangeeft weer met mensen de weg op te gaan voor Drukwerkdeal. “Wij willen niemand fysiek op de weg hebben. Dat levert alleen maar gezeur over korting op. Wij geven simpelweg geen korting. Wij verkopen niet via resellers en hoeven dat dus ook niet te geven aan hen.”

Ook Hans Scheffer (Helloprint) is open wanneer hij praat over innovaties. Kunstmatige intelligentie, artificial intelligence of AI: het zijn volgens hem vooral mooie termen die goed helpen richting de investeerders. “Maar het gaat nog gewoon om automatisering. We richten een geautomatiseerde regel in voor een nieuwe variabele, en zo wordt je systeem een stukje intelligenter.” Innoveren? Dat is ook niet het doel van Helloprint. “Wij willen over heel veel landen heen schaalbaar zijn voor een brede doelgroep.”

De vernieuwde opzet van het kennisevent is er één die hopelijk voortgezet wordt in 2020.

Op naar een nieuw jaar vol met nieuwe inspirerende evenementen!

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK