E-book onverminderd populair

Dat schrijft uitgeefplatform inct op haar website op basis van de meest recente GfK-cijfers. Bijna driekwart van de Nederlanders leest weleens boeken op papier, bijna vier op de tien leest weleens een
e-book en één op de zes luistert soms naar boeken.

Ebook

Het lezen van boeken op papier is gelijk in bijna elke leeftijdsgroep en sociale klasse, terwijl het e-book minder populair is bij de laagopgeleiden en lagere sociale klasse. Bol.com met Kobo (plus) e-books is de koploper die door 22% van de deelnemers gebruikt wordt. Ook hier is de online Bibliotheek populair. De audioboek app Storytel, wordt door 3% van de deelnemers ook gebruikt voor het lezen van e-books. Wanneer het aankomt op de gebruiksduur van leesplatformen, wordt het e-book op de e-reader met 191 minuten per week het meest gelezen.

Luisterboeken

Luisterboeken zijn voornamelijk populair onder de leeftijdscategorieën 13-17 en 18-34 jaar, en de hoge sociale klasse. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de app Storytel met 18%. Ook de apps van de online Bibliotheek en Spotify staan in de top 3, met respectievelijk 12 en 10 procent.

Aantal e-books daalt

Ondanks de populariteit van het e-book, is het gemiddelde aantal e-books op een e-reader gedaald ten opzichte van 2020. Het merendeel van de e-books (136 van de 179) zijn gratis verkregen. Deze boeken zijn voornamelijk gekregen van iemand, of waren een gratis aanbod. 22% van de gratis e-books zijn illegaal afkomstig van een Torrent website, en 6% van een download op sociale media, zoals een Facebookgroep.

Bronnen: INCT, GfK, GAU

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK