Drukkerij Riezebos viert 85 jarig bestaan met concert

IMG_0693 IMG_0679 IMG_0668

 

 

 

 

 

De Lierse drukkerij Riezebos viert een bijzonder jubileum. Het bedrijf bestaat vijfentachtig jaar en zet het muzikaal luister bij met een bijzonder concert op vrijdag 17 april in de Domkerk. Iedereen die betrokken is bij de drukkerij is welkom voor dit concert, dat gehouden wordt in samenwerking met plaatselijke stichting Kunst in de Kerk.

De derde generatie drukker is Gerrit Riezebos (56). Zijn opa begon in 1930 een drukkerij aan het riviertje De Lee in De Lier. “In die tijd was dit een goedkope plek aan het water omdat niemand aan het open riool wilde wonen. Wat dat betreft is het verschil wel heel erg groot met nu,” zegt hij. “Ik kom uit een geslacht van drukkers die in heel veel plaatsen een krant begonnen toen de mensen leerden lezen. In 1930 begon mijn grootvader hier een drukkerij waar hij met trapdegel en loodzetsel het familiedrukwerk uit de omgeving begon te maken. Ik vraag me wel eens af hoe ze dat ooit gedaan hebben, die strenge winters met een kachel in een houten keet. Lood zetten met handschoenen zonder vingertoppen. Geen stromend water, een emmer water bij de kachel om je handen te wassen.”

Familiedrukwerk

Door de jaren heen is het familiedrukwerk een belangrijke activiteit van drukkerij Riezebos gebleven. Veel geboortekaartjes, huwelijks- aankondigen en rouwbrieven maakte de drukkerij en zelfs nu nog bestaat de helft van de activiteiten uit het produceren van dit soort drukwerk, waar kwaliteit en vakmanschap een grote rol spelen. Al gaat dat tegenwoordig met digitale persen, het is nog steeds het oog van de meester dat het verschil maakt.

Digitalisering

Nadat Gerrit Riezebos jaren gevaren heeft als scheepswerktuigkundige stapte hij in 1986 in het bedrijf van zijn vader en investeerde in de eerste offsetpers. Met de komst van de eerste Apple computer begin jaren negentig werd de stap naar digitalisering gemaakt. Gerrit: “ We begonnen met een kleurenpers en naderhand een twee kleuren drukpers. Toen er steeds meer rouwwerk binnen kwam kregen we ook steeds meer behoefte aan flexibiliteit en snelheid. De klanten wilden ook graag rouwdrukwerk in kleur. Dat was de reden dat we een professionele kleurenprinter aanschaften.”

Drukkerij Riezebos werkt voor een groot aantal begrafenisondernemers. Het verzorgingsgebied is inmiddels uitgebreid tot Schiedam en Vlaardingen.

Flexibel

De groei van het digitaal geproduceerde werk leidde ertoe dat Gerrit Riezebos in 2004 besloot alleen maar digitaal drukwerk te produceren in huis en voor de grote oplagen offset drukwerk samen te werken met partners. Een goede stap op het juiste moment zo vindt hij. “ De grafische industrie is enorm veranderd de laatste tien jaar en daar moet je in mee. Als je de invloed ziet van de digitalisering en communicatie via internet dan zal je als ondernemer tijdig je bakens moeten verzetten, anders blijf je zitten met dure persen die steeds moeilijker te vullen zijn doordat de drukwerkvolumes afnemen. Als de wereld digitaal wordt dan moet je ook zorgen dat je drukwerkproductie digitaal en flexibel is anders past je bedrijf niet meer bij de vraag uit de markt,” zo stelt Riezebos.

Afspraak is afspraak

De toekomst ziet de Westlandse ondernemer met vertrouwen tegemoet. Riezebos: “We leveren aan steeds meer klanten het complete ontwerp voor een huisstijl of een brochure. Eigenlijk is de vraag van de bedrijven die drukwerk bij ons bestellen hoe ze hun klanten beter kunnen bereiken. Voor die bedrijven zijn we steeds vaker marketing- en communicatie-bureau waar we veel meer toewerken naar het eindresultaat voor het bedrijf. We adviseren welke media het meest effectief ingezet kan worden om een resultaat te bereiken en we zorgen er tevens voor dat die media geproduceerd en ontworpen worden. Het belangrijkste is dat mijn klanten krijgen wat ze vragen. Afspraak is afspraak en het moet gewoon goed zijn.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK