De strijd om de Cloud geeft ons het computer device van de toekomst

Giganten zoal Google, Microsoft en Amazon zijn verwikkeld in de strijd om de Cloud en de Big Data die het bevat. Om deze strijd te winnen bouwen ze enorme datacenters voor de opslag van je persoonlijke en openbare data. De kosten, capaciteit en verwerkingssnelheid van deze datacenters, bepalen de winnaar van deze miljardenbusiness. Hart van deze systemen zijn krachtige microprocessors, gebouwd door fabrikanten als Intel. Google is echter een andere weg ingegaan en maakt zijn eigen chips. Een van deze chips, de TPU, heeft het bedrijf al miljoenen bespaard, omdat het minder datacenters hoefde te bouwen. Dat is goed voor Google en zijn klanten, maar heeft nog een ander effect. Het dwingt chipfabrikanten als Intel snellere, betere en goedkopere chips te bouwen, die ook nog minder elektriciteit nodig hebben. Daarmee stimuleren de Cloudbouwers, net als Apple die ook steeds meer eigen chips gebruikt, de ontwikkeling van de computer devices van de toekomst. Binnenkort heeft elke smartphone, tablet of smartwatch meer rekenkracht dan de desktop computers en ook nog tegen veel lagere kosten. Gecombineerd met nieuwe eigenschappen als machine learning, kunstmatige intelligentie en spraakherkenning, is het bijna niet voor te stellen wat de computer devices in combinatie met onbeperkte cloudopslag ons zullen bieden.

 

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK