Marco’s column: Briefgeheim

papieren-vliegtuigjeSociale media blijven voer voor psychologen. Nu WhatsApp voor een astronomisch bedrag is overgenomen door Facebook, stappen gebruikers massaal over naar een andere app, Telegram. Het lijkt een niet te stuiten vlucht waardoor de waarde van Whats App in een korte tijd kan verdampen. Het heeft er alle schijn dat hier hetzelfde gebeurt als met Hyves dat direct na de verkoop zijn leden verloor aan Facebook waardoor De Telegraaf zijn hele investering moest afboeken.

Wat blijkt is dat geen enkel bedrijf kan beweren dat hij miljoenen gebruikers bezit op het internet; ze zijn net zo snel weer weg als dat ze gekomen zijn. Het blijft merkwaardig dat mensen als Zuckenberg dat niet in de gaten hebben en zoveel geld uitgeven voor iets dat een bedrijf niet echt bezit, reken maar dat daar paniek in de tent is nu.

De reden om bij WhatsApp weg te gaan is wel een heel merkwaardige. Er ontstaat een soort massahysterie met als argument dat de privacy bij Facebook niet gewaarborgd zou zijn en dat al die berichtjes die via WhatsApp verstuurd worden gebruikt zullen worden voor marketingcampagnes. Nu is het wel heel erg naïef om te geloven dat zoiets bij het Russische Telegram niet zou gebeuren. Of je het nu in het oosten of het westen neerlegt: je privacy is nergens gewaarborgd. Dit is internet en alles kan worden gebruikt. Dat geldt ook voor gesprekken via de mobiele telefoon en voor e-mail. De NSA en ook onze eigen overheid onderschept het constant.

Maar kennelijk is er een menselijke behoefte naar onbespied communiceren en naar iets echt voor jezelf houden. In deze tijd waar alles op straat ligt is privacy een consumentenwens die haast niet in te vullen is. Maar er is een alternatief, de brief! Stuur eens wat vaker een brief of een kaartje, dan weet je zeker dat je opvalt en dat de privacy gewaarborgd is. Want voor die prijs van een postzegel koop je ook het briefgeheim, de enige wettelijke bescherming van communicatie, waarmee het openen van de brief en lezen strafbaar is. Mooi alternatief toch?

Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK