CEO Frank Eckert van MBO: “Niet de techniek, maar het rendement is doorslaggevend” 

EckertCEO Frank Eckert van MBO stippelt een strategisch pad uit voor de toekomst. Die ziet er voor grote en kleinere ondernemingen iets anders uit. “De kern van de zaak is dat niet de techniek doorslaggevend is bij een investering, maar de vraag hoe je in jouw specifieke markt een zo hoog mogelijk rendement met je machines en mensen haalt. Daar hebben we bij MBO de antwoorden voor in huis.

 

CEO Frank Eckert voert wereldwijd talloze gesprekken met drukkers en afwerkers. Op mondiale schaal ziet hij dat er een grote bereidheid is om te investeren in nieuwe, geautomatiseerde drukpersen. Het investeringsklimaat voor afwerkapparatuur is beduidend lastiger

 Frank Eckert: “Als bouwers van geavanceerde afwerkmachines zijn we er de laatste jaren onvoldoende in geslaagd grote verschillen in productiviteit te maken. De markt wordt er niet warm van als een machine in plaats van 10.000 vel 10.500 vel per uur gaat draaien. Onze machines liepen al snel, maar er is meer nodig dan een hard draaiende machine om niet alleen de productiviteit, maar ook het rendement van een onderneming te verbeteren.

Wat is het pad dat Eckert voor de toekomst uitstippelde? Hij zet met MBO een aantal strategische stappen om het rendement van een grafisch bedrijf te kunnen opschroeven.

 

Analyseren

“Vroeger was het zo dat een verkoper een bedrijf binnenliep als een machine aan vervanging toe was. Dat duurde meestal wel een tijdje, want we bouwen onze machines uiterst robuust. De eigenaar bezocht drupa, vergeleek een aantal merken en koos voor het nieuwste model dat op de markt was. 

Tegenwoordig is die aanpak onvoldoende. Bij MBO en bij onze A-dealers hebben we een team van specialisten samengebracht. Niet alleen uit de techniek, maar ook met financiële kennis en deskundigheid op bijvoorbeeld het gebied van ergonomie. Met dat team maken we op basis van de reële productiedata van een bedrijf een diepgaande analyse van de complete workflow. Type orders? Doorlooptijden? Omsteltijden? Samenstelling van het machinepark?

Uit de data blijkt bijvoorbeeld dat een machine te snel loopt voor één machinevoerder. De oplossing die deze kiest is de machine wat langzamer te laten draaien, zodat hij de snelheid kan bijbenen. Daar vermindert je rendement onmiddellijk. 

Na de analyse en gesprekken met het management doen wij een specifiek voorstel voor een afwerksysteem, waarbij je de investering in minder dan twee jaar kan terugverdienen. Een systeem is meer dan een machine, het kan bestaan uit een mix aan oplossingen, waarbij niet de techniek doorslaggevend is, maar de vraag welke configuratie het beste rendement oplevert.

 K8-RS

Bufferstations

MBO doet meer dan het analyseren van de productie. “Neem onze K8-machine. Daarvoor brengen we een RS speed kit op de markt waarmee we met 275 meter per minuut de snelste vouwmachine ter wereld leveren

Zoals gezegd is het opvoeren van de snelheid alleen onvoldoende om goede rendementen te draaien. We bouwen daarom tussenstations in – log-stackers – die zorgen dat de machinevoerder de hoge snelheid wel kan bijhouden. Daarbij zorgen we ervoor dat de producten automatisch worden uitgelegd, gebundeld en vlakliggend op pallets terechtkomen in een perfecte kwaliteit. In Nederland draaien we een proef met dit systeem, dat prima en veelbelovend verloopt.”

 

Toekomstbestendig

Het heeft niet zoveel zin om bij kleinere bedrijven de productie diepgaand te analyseren. Het antwoord van MBO voor kleinere ondernemingen geeft Eckert met de innovatieve M80, een modulair opgebouwde machine die kan meebewegen met een grotere of veranderende vraag van de klanten. Daarmee hoeft de ondernemer niet langer te kiezen voor een voor een T- of een K-machine. 

 Een partner als Wifacdie natuurlijk A-dealer is, speelt daarbij een belangrijke rol. Het ‘oude type verkoper’ bestaat niet meer. Het gaat om het beheren van relaties. De kunst is om goed te luisteren naar de markt en daarbij de klant te kunnen adviseren over een machinepark dat zoveel mogelijk toekomstbestendig is. Daar heb je een diepgaande kennis van de markt en van onze machines voor nodig. Die is bij Wifac volop aanwezig.”

 

Profiel

Frank Eckert werkt sinds 2001 bij MBO (Maschinenbau Oppenweilereerst als verantwoordelijke voor de financiën, nu drie jaar als CEO. Onder zijn leiding breidde het aantal vestigingen van MBO wereldwijd sterk uit in landen zoals Frankrijk, Portugal en China. 
MBO nam in 1999 Herzog + Heymann over. De machinebouwer levert een breed assortiment aan vouwmachines voor de klassiek grafische en digitale afwerkmarkt. Bij MBO werken circa 450 mensen. De onderneming viert dit jaar het vijftigjarig jubileum.

• Meer informatie over de machines van MBO vind je via deze link
• Wifacts verschijnen ook in druk, wil je een exemplaar ontvangen stuur dan een mail naar karen.helling@wifac.nl

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK