Ben je voorbereid op de Multi Channel Publishing eruptie?

vulcanon-lowres

Picture: César Cantú – Vulcano Colima, Mexico


Na de DTP en POD revoluties krijgt onze industrie nu te maken met een MCP eruptie. Die Multi Channel Publishing eruptie zal bestaande business modellen op zijn kop zetten en de wijze waarop we publiceren voorgoed veranderen. Drijvende kracht achter deze eruptie is het simpele feit dat content te waardevol is geworden om maar via één kanaal te publiceren. Kostbare content moet via alle mogelijke kanalen bij de lezer gebracht worden. Van print tot app en van online publicaties tot social media zullen worden ingezet om de aandacht en leestijd van lezers te verwerven.

Producttechnisch is dat geen eenvoudige zaak, omdat elk mediakanaal zijn eigen eisen stelt aan vormgeving, typografie, gebruikersinterface en de lengte van de content. Een voor print opgemaakte pagina is dus per definitie niet geschikt om digitaal te publiceren en mist ook nog de extra mediamogelijkheden zoals video en interactie van nieuwe digitale media.

Maar een lavastroom van apps gaat het mogelijk maken om content digitaal te publiceren. Social media, apps en online publicaties zullen worden ingezet om content onder de aandacht van lezers te brengen. De grote grafische bedrijven en uitgevers zijn daar al jaren mee bezig en gebruiken daar professionele systemen voor, zoals die van Agfa, WoodWing, Quark en Adobe. Dat zijn oplossingen die onbeperkte typografische en lay-out technische mogelijkheden bieden. Oplossingen ook die met een uitgekiende en sterk geautomatiseerde workflow het eenvoudig maken om voor print opgezette publicaties om te zetten naar digitale uitgaven. Uitgaven die op elk elektronisch device van smartphone tot desktop computer gelezen kunnen worden. 

Blokboek.com Magazine Drupa 2016 NL

Blokboek drupa magazine, klik om het online te lezen

Voor kleinere bedrijven of voor bedrijven die (nog) niet zoveel vraag naar MCP hebben zijn er nu eenvoudiger en betaalbare oplossingen. Een voorbeeld van zo’n simpele oplossing is Instant Magazine, een software als een service (SAAS) toepassing. Blokboek gebruikte Instant Magazine om een drupa magazine te maken, een magazine dat door +3.000 mensen gelezen werd. Een alternatief voor Instant Magazine is Woodwing Inception, dat net als Instant Magazine gebruikt maakt van HTML 5 en als voordeel heeft dat Inception publicaties door WoodWing Enterprise omgezet kunnen worden naar apps en print-ready pagina’s. Bedrijven zoals Metro, Twixl en Chili bieden in deze klasse ook oplossingen, maar maken vaak wel gebruik van Adobe software voor de opmaak en vormgeving. Adobe en Quark werken ook hard aan een ‘publishing suite’ waarmee niet alleen print maar ook digitale publicaties gemaakt kunnen worden.

Net als bij DTP en POD kun je er als bedrijf voor kiezen niet of later mee te doen met de Multi Channel Publishing hype, maar dat zou een gemiste kans zijn. Want opdrachtgevers zullen zelf of met andere partners hun content in print en digitaal willen verspreiden. En verlies je de content dan verlies je niet alleen omzet, maar hoogstwaarschijnlijk ook klanten. Gelukkig is de investering in Multi Channel Publishing te overzien. Na bijspijkeren van kennis kun je met een SAAS oplossing zelfs per publicatie betalen en tot je publiceert zijn er geen kosten aan verbonden.

Blokboek op Flipboard, klik om het te lezen

Blokboek op Flipboard, klik om het te lezen

Welke oplossing voor jouw bedrijf en jouw klanten de beste is zul je wel zelf moeten uitzoeken. Blokboek.com gaat je wel helpen door een aantal oplossingen in de praktijk uit te testen en onze bevindingen te rapporteren. Dat doen we in een serie artikelen die, als alles goed gaat, gebundeld zullen worden in een digitale publicatie, want de proef is zoals altijd in de pudding!


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK