Bedenker bankbiljetten overleden

Robert Oxenaar, de ontwerper van beroemde guldenbiljetten, is deze week op 87-jarige leeftijd overleden. Oxenaar is de bedenker van onder meer: de Zonnebloem (50 gulden), de Snip (100 gulden) en de Vuurtoren (250 gulden). Daarvoor maakte hij een serie met bekende Nederlanders, zoals: het portret van Joost van den Vondel op het 5 gulden-biljet, Frans Hals (10 gulden) en Baruch Spinoza (1000 gulden). Oxenaar wordt vooral geroemd om zijn kleurrijke ontwerpen en de creatieve manier waarop hij in zijn ontwerpen veiligheidskenmerken aanbracht, zoals een afdruk van zijn duim in het gezicht van Frans Hals, of de namen van vriendinnen en zijn kleindochter in de Vuurtoren.
Oxenaar, die heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, kreeg regelmatig de opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) nieuwe bankbiljetten te ontwerpen, die vervolgens door Joh. Enschedé in Haarlem werden gedrukt. Later ontwierp Oxenaar ook postzegels, waaronder de kleurrijke kinderpostzegels.
Bron: NOS

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK