IBM print kleinste cover ooit

NationalGeographicIBM is er dankzij nieuwe nano-prototyping technologie in geslaagd een cover National Geographic Kids te printen die zo klein is dat deze 2.000 keer op een zoutkorrel past.
De printtechniek is te vergelijken met 3D-printen, waarbij echter hierbij uit het polymeer (plastic) deeltjes worden geëtst. Hiervoor wordt eerst van de cover wordt een grijsschaal gemaakt, die bepaalt hoeveel polymeer er weggeslepen dient te worden; de donkere delen zijn het diepst uitgeslepen (circa 4 nanometer van het oppervlak), de lichte delen het minst. Het ‘etsen’ gebeurt met een kleine, te verhitten siliconen punt die 100.000 keer kleiner is dan een scherp potlood. Deze punt slijpt het siliconen materiaal weg. Zo ontstaat een micro-reliëf dat de afbeelding vormt.
Volgens IBM is deze nieuwe technologie nauwkeuriger (hoge resolutie tot tien nanometer) en goedkoper dan de bestaande nanotechnologie die gebruik maakt van een elektronenstraal.
IBM voorziet met de nieuwe nanotechnologie toepassingsmogelijkheden in het maken van prototypes transistoren op nano-schaal en bijvoorbeeld onzichtbare security tags om documenten te beveiligen.
Bron: Drupa.com

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK