#4/11: Rotatie offset op drupa 1982 versus Digital Web op drupa 2016

Geranium 4Op drupa 1982 zag ik, net terug van twee jaar militaire dienst in Suriname, hoe rotatie offset als een disrupting techniek diepdruk rotatie tot een ouderwetse en dure druktechniek degradeerde. Dat kwam goed uit want mijn eerste schreden in de verkoop deed ik op dat moment bij Machinehandel Houtstra, de dealer voor Solna Offset, de Zweedse drukpersfabrikant die met zijn rotatie persen toen redelijk scoorde in Europa. Ook nu nog is offset rotatie voor hogere oplagen de goedkoopste en meest productieve druktechniek. Lees hier de parallel tussen digitale web persen op drupa 2016 en rotatie offset op drupa 1982.


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK