Rotatie offset op drupa 1982 versus Digitale Web op drupa 2016

Solna Distributor offset webpressOp drupa 1982 zag ik, net terug van twee jaar militaire dienst in Suriname, hoe rotatie offset als een disrupting techniek diepdruk rotatie tot een ouderwetse en dure druktechniek degradeerde. Dat kwam goed uit want mijn eerste schreden in de verkoop deed ik op dat moment bij Machinehandel Houtstra, de dealer voor Solna Offset, de Zweedse drukpersfabrikant die met zijn rotatie persen toen redelijk scoorde in Europa. Ook nu nog is offset rotatie voor hogere oplagen de goedkoopste en meest productieve druktechniek. Nieuwe ontwikkelingen zoals synchrone automatische plaatwisseling, inline colour controle, rol tot vel en niet te vergeten waterloos offset geven deze ‘oude’ techniek weer nieuw leven. Met hun futuristische bedieningconsoles voorzien van wide screen HD beeldschermen lijken deze moderne drukmonsters in geen enkel opzicht meer op  de persen van 1982. Het zijn drukmonsters die met hun korte insteltijden en afdruksnelheden van meer dan 40.000 omwentelingen per uur offsetrotatie nog jarenlang levend zullen houden.

Digital Web
Xeikon 8000Het invoeren en bedrukken van media via een rol materiaal is de snelste en mechanisch eenvoudigste oplossing voor een afdruksysteem. Het is dus logisch dat de ontwerpers van digitale afdruksystemen massaal voor deze methode kozen. Kodak was een van de eerste fabrikanten die met zijn Prosper persen oplossingen bood voor boekdrukkers. En toen Xeikon in 2008 zijn 8000 serie aankondigde, gebaseerd op zijn al in 1980 geïntroduceerde kleurafdruktechniek was het duidelijk dat digital web afdruktechnieken een grote rol zouden gaan spelen in onze industrie. Wil je meer lezen over de ontwikkeling van digital web en specifiek van wat Xeikon daar in betekende, download dan de InfoTrend publicatie van Jim Hamilton via onze download pagina.

2016: De Digital Web drupa

KBA HP-T1100SDrupa 2016 wordt ongetwijfeld een digital web drupa. Van compacte smalle baan oplossingen tot de gigantische meters brede printers voor golfkarton zullen menig ondernemer verleiden om in deze nieuwe markt te stappen. De toepassing van digital web is vooral voor verticale markten zoals label, direct mailing, (foto)boeken en verpakkingen interessant. Daar spelen factoren als snelle levertijden, kleine oplagen, variabele data en inline afwerking een belangrijke rol. Ook de grote kleuromvang van inkjet en de mogelijkheid om dekkend wit te printen tellen in deze nieuwe markten mee. Een kleuromvang die goed gedemonstreerd werd door de Screen Europa actie met een 2,5 meter brede Pantone waaier, een van de meest succesvolle Blokboek.com PR acties.

BB151218 kleurbereik-Screen


Smalle baan oplossingen
Pitney BowesVoor verticale markten zoals labels, direct mailing, fotoboeken en verpakkingen is een grote baanbreedte niet altijd een voordeel. Smalle baan oplossingen zorgen niet alleen voor een lagere investering en een pers met een smalle voetprint, maar zijn ook qua bediening, onderhoud en storingen minder belastend dan superbrede drukgiganten. Voor smalle baan persen zijn er ook meer standaard in-line, near-line en off-line afwerking systemen beschikbaar. Afwerking die kan varieeren van simpel snijden en vouwen tot slitten, stansen, rillen, perforeren, pregen en koudfolie.

 

Rol tot rol, rol tot vel of inline afwerking

Goss FolioVoor alle rotatie afdruktechnieken geldt dat afwerking een sleutelfactor is voor een lage kostprijs en het halen van steeds kortere levertijden. Rol tot rol en off-line afwerking zijn de eenvoudigste oplossingen. Oplossingen die ook nog meewerken aan het optimaal benutten van de productiecapaciteit van de pers die zijn snelheid niet hoeft aan te passen aan de afwerking en geen last heeft van de langere insteltijden die inline afwerking kan opleveren. De volgende stap is, zoals bijvoorbeeld Goss met zijn Folio al een paar drupa’s geleden liet zien, het op volle perssnelheid tot vellen snijden van de papierbaan. `Gecombineerd met een automatische pallet uitvoer worden met dit soort systemen productievolumes bereikt waarvan we in 1982 alleen maar konden dromen.
Inline afwerking is de meest elegante en aansprekendste vorm van afwerking. Daarmee komt het eindproduct letterlijk van de pers rollen. Op drupa 2016 zul je daar vele voorbeelden van zien, van boeken tot brochures en ingenieuze direct mailing oplossingen komen verzendklaar van productiestraten af rollen. De presentatie van Muller Martine “PDF in Book Out” en de op een hoge snelheidstrein lijkende Bobst Packaging Line zijn een niet te missen event. Oplossingen die bewijzen dat de grafische industrie een echte industrie is geworden. Een industrie die in de huidige media mix, inclusief electronische, zijn mannetje kan staan.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK